it´s too late to be late again

Články



Změřte si svůj PageRank


O čem vypovídá a k čemu je možné využít zajímavý nástroj z dílny programátorů Google?

PageRank je šikovná služba fulltextového vyhledávače Google, která ukazuje, jak zajímavá může být webová stránka pro její návštěvníky. Je samozřejmě otázkou, zda to má pro majitele webu nějaký přínos. Já to vnímám jako alternativní možnost v Public Relations, zejména u webů institucí. V soukromých firmách jde o obchod, tady je možné chápat propagaci jako součást marketingu.

Zajímavý přístup je ve školách. Ve snaze co nejvíce zpestřit školní web se zde umisťují odkazy na různé veřejné organizace, jako například krajské úřady, města, ministerstva, apod. Bohužel, často zde chybí reciprocita, neboli zpětná služba ze strany těchto institucí.
U blogových webů je situace trochu odlišná. PageRank jejich provozovatelům na nekomerční bázi prakticky nic nepřináší, snad kromě uspokojení, že jejich web někoho zaujal.

Jak se vlastně PageRank hodnotí? Uvádí známky od 0 do 10, kde desítka má největší hodnotu. Podle obecných hodnocení je možné usuzovat, že již PageRank s výsledkem 2/10 vykazuje jistý zájem. Takový web je návštěvníky sledován a odkaz na něj je umístěn na jiném, slušně navštěvovaném webu. Známka 3/10 je ukázkou poměrně kvalitního obsahu a na takové hodnocení je již příjemný pohled. Hodnota 5/10 a více je signálem o vysoké důvěryhodnosti a kvalitě stránek.

Pro zajímavost uvádím hodnoty u některých webů (ke dni zveřejnění článku, hodnoty se mohou průběžně aktualizovat):
- MŠMT - 7/10
- město Loket - 4/10
- město Sokolov- 4/10
- Karlovarský kraj - 5/10
- Seznam.cz - 6/10
- Centrum.cz - 6/10
- Atlas.cz - 7/10
- Česká škola - 5/10.


Velmi zajímavým cílem jsou osobní weby. Dosažení vysoké hodnoty PageRanku je zde ukázkou skutečného zájmu o publikování na těchto stránkách. Každá hodnota od 2/10 výše je příjemnou reakcí. Můj oblíbený web Meyerweb.com (autor Eric Meyer) dosahuje hodnoty 8/10! Například Chytrák Tim má známku 3/10, což mne samozřejmě těší. Stejně si vede i Behani.net, přestože jde o stránky s adresnější cílovou skupinou. Zároveň se ukazuje, že přílišné umisťování odkazů vedoucích na weby soukromých firem může být bez znalosti problematiky docela dobrou službou zdarma.

Jestliže chcete zjistit svůj PageRank, vyberte si tento nástroj na některém webu, který službu poskytuje, zadejte adresu svého webu a těšte se na výsledky. Snad poslední informace - PageRank™ je ochranná známka společnosti Google Internacional. Výpočet PageRanku je matematicky docela zajímavý, najdete jej například na Wikipedii.

02-10-2007

Na Timovi
Ve světě