it´s too late to be late again

Články



Webdesign s webovými standardy


Autor: Dan Cederholm
Vydal: Zoner Press, 2004

Webové standardy se stávají fenoménem. Je to dobře, internetová síť potřebuje profiltrovat a u stránky s čistým kódem to začíná. Tato kniha ukazuje několik lehce využitelných prvků, které na webové stránce vypadají pěkně a nejsou technicky příliš náročné.

Práce se seznamy popisuje jejich sestavení od jednoduchých odrážek až po využití v navigaci. Rád jsem si našel čas a navigační menu na svém webu přepracoval právě do technické podoby seznamů. Jednoduchost a účelnost – tak je asi možné práci se seznamy charakterizovat.
Poměrně podrobně jsou v publikaci probrány tabulky a jejich vhodné využití. Slovo „vhodné“ znamená, že kniha ukazuje dnes již standardní posouzení použitelnosti tabulek – negativa tabulkových layoutů, a naopak, dobré využití pro obsah stránek.
Webové formuláře asi nevyužite každý. V knize jsou probrány z pohledu designu nikoli z technické stránky. Význam formulářů pro databáze je zřejmý, o tom ale kniha není.
Kapitola o odkazech začíná atributem „name“, posléze jej nahrazuje jiným „id“. To je zajímavý přístup v celé knize. Začínáte u nějakého konkrétního prvku a máte pocit, že to je to pravé. Nakonec zjistíte, že to jde i jinak, lépe. Autor neříká, že je něco špatné, ale že různé kroky je možné realizovat i jinak (to platí pro celou knihu).
Klasicky výborná je kapitola Tvorba CSS layoutů. Správné rozvržení stránky je základ. Plovoucí sloupce, lišty i hlavní obsah, nebezpečení výpočtů okrajů vzhledem k různým typům prohlížečů – to by si měl alespoň jednou přečíst každý webdesigner.
Co jsou „falešné sloupce“? Stránka 196 vám to prozradí celkem jasně.

Celá kniha směřuje ke zjednodušení kódu XHTML tak, aby stránka byla pěkná, rychlá a funkční. Přestože letmý pohled na obsah knihy budí dojem, že toto jste již někde četli, autorův styl prezentace vlastních zkušeností je velmi příjemný a čtivý.

Knihu je možné objednat na www.zonerpress.cz za cenu 216 Kč.
>>>>>

25-06-2005

Na Timovi
Ve světě