it´s too late to be late again

Články



E-learningové prostředí Claroline


Vynikající nástroj pro tvorbu vzdělávacích kurzů by mohl být zajímavou alternativou k běžným LMS.

Když jsem poprvé viděl systém Claroline, napadlo mne, že jde o nějakou lite verzi Moodle. Celé prostředí působí podobně, je totiž velmi jednoduché, intuitivní a pohodlné. Poprvé jsem se k němu dostal přes doporučení neznámého autora mailu, který v něm na Claroline upozorňoval. To bylo asi přes třemi lety, kdy jsem začínal pracovat s Moodlem. v Claroline jsem okamžitě viděl jednodušší alternativu, která ale tehdy postrádala českou lokalizaci a vlastní instalace se nechovala příliš vstřícně. O současné verzi je ale možné psát pouze chválu.

Úvodní stránka Claroline

Při popisu musím začít technickou stránkou a instalací. Systém je postaven na spolupráci PHP a MySQL jako většina publikačních systémů. Databáze se skládá ze 115 tabulek, což není tak málo. Jejich pojmenování je jasné a snadno zařaditelné do přehledu dat, která spravují, není třeba se obávat pozdějších zmatků při případném vstupu. Administrátorské rozhraní působí příjemně, je bez nadbytečných informací a zcela funkční. Jestliže máte zkušenosti s jakýmkoli redakčním systémem a databází, nezaskočí vás podle mne nic. Lokalizace do češtiny funguje, výběr jazyka je k dispozici během instalace. Prostředí definuje čtyři role, které je třeba nastavit, tou nejvyšší je samozřejmě administrátor (jako role pátá). Po přečtení instalačních pokynů v textovém souboru stačí najít přes prohlížeč správný soubor install.php, a poté jej spustit. Celý průběh je v krocích, občas je nutné něco nastavit, zejména přístup do databáze a vlastní účet (administrátorský). Vytvoření databázové struktury je bezproblémové a trvá několik sekund.

Administrátorské rozhraní

Po vyvolání příslušného webu se objeví úvodní stránka, ze které je možné se přihlásit do systému, nebo pracovat jako host. Nastavení účtů je dobře promyšleno, je možné definovat, co jednotlivé pozice mohou, a nastavení lze uzamknout proti editování. Uživatelé jsou zařazováni do vámi vytvořených tříd. Pro kurzy se mohou vybírat jednotlivé moduly, jde o docela širokou nabídku. Celkový design je dán spektrem motivů vzhledu, které se mohou přepracovat, protože je tvoří kaskádové styly v samostatných souborech. Navíc jsou programátorsky velmi přehledné a jejich změna je příjemná webdesignérská hra.

Moduly v Claroline

Když jsem Claroline srovnával s Moodlem, bylo to především v oblasti administrace, účtů, rolí a tvorby kurzů. Důležitou a zde chybějící platformou je totiž interaktivní prostředí, které umožňuje pracovat online, provádět testy, využívat ankety, apod. V tomto směru je mezi oběma LMS velký rozdíl, nicméně pro školu, která ještě s Moodlem nezačala, nebo si na něj netroufá, je Claroline výborným odrazovým můstkem. Jde o e-learningový vzdělávací systém, který splňuje běžné požadavky na LMS, a zároveň přináší navíc jednoduchost a přívětivost celého prostředí.
>>>>>

01-02-2008

Na Timovi
Ve světě