it´s too late to be late again

Články



phpMyAdmin – efektivní správa MySQL


Autor: Marc DeLisle
Vydal: Zoner Press, 2004

V úvodu je asi třeba podotknout, že kniha má velký význam díky své praktičnosti. Autor zde popisuje administrativní systém phpMyAdmin jako uživatelské prostředí pro správu datababáze MySQL, a jedná se o první publikaci, která se tímto systémem zabývá. Pro uživatele, kteří se s tímto nástrojem seznamovali tak, že v něm dělali první databáze a objevovali postupně, co všechno umí, se čtení knihy může zdát jako shrnutí vlastních dosavadních zkušeností z praxe. Jinými slovy, publikace má význam nejen pro začínající databázové administrátory, ale i pro ty, kdo systém znají. Jednotlivé kapitoly totiž na sebe navazují tak, že postupně vytvářejí ucelenou strukturu využití pro praxi.

Jedná se o knihu čtivou, kde doprovodné obrázky dostatečně doplňují text. Jednotlivé kapitoly jsou zaměřené na to, co program umí, od správy uživatelů až po celkovou práci s tabulkami MySQL. Samozřejmostí je zde popis exportu a importu dat mezi různými databázovými systémy nebo vysvětlení pojmu realační databáze.

Pokud chce začátečník proniknout do tajů databází a nechce začít na MS Access, má k dispozici v podobě systému phpMyAdmin asi nejvhodnější nástroj. Na rozdíl od Accessu, o kterém je napsáno hodně literatury, má uživatel databáze MySQL k dispozici články na Internetu nebo tuto knihu. Už proto jsem přesvědčen, že by ji měl pročíst každý, kdo tento typ databáze používá.

Knihu je možné objednat na www.zonerpress.cz za výbornou cenu 207 Kč.
>>>>>

26-06-2005

Na Timovi
Ve světě