it´s too late to be late again

Články



Trilogie o Zemi


Země ohrožená - Země bojující - Země vítězná.

Země - trilogie Vynikající příběh Ondřeje Neffa se odehrává na přelomu tisíciletí. Ukazuje, kam až může dojít lidský způsob chápání reality a zahleděnost do sebe, jestliže se některé etapy života neodehrávají podle běžných představ. Všechny tři romány jsou psány tak, že je možné je číst samostatně, nicméně ten správný prožitek je v postupném vnímání různých změn a přeměn, které se v příběhu odehrávají. Zejména třetí kniha je časově posazena tak, že se prolíná s druhým dílem a ukazuje příběh z jiného úhlu pohledu. Je to skvělá přehlídka virtuálně reálného světa, která říká, že najednou se vždycky stane více věcí. A tento pocit chaotické neurčitosti ve své entropii působí velmi rovnovážně.

Hlavní postavy jdou napříč všemi díly, některé přibudou, jiné se ztratí, ale základní kostra stojí na postavě Kurta Salzmanna, což, vzhledem k rozporuplnosti této osoby, je dobrou strategií. Jak to bývá v Neffových příbězích, i zde nejsou žádné myšlenkové hranice, v některých úvahách jde autor hodně do hloubky a knihy tak mají nepředpokládaná rozuzlení.

Země ohrožená, Země bojující a Země vítězná ukazují, že propojení lidského faktoru s technikou může mít nečekané důsledky. To, co vnímáme jako přirozený vývoj, je vlastně omezující prvek v našem náhledu na svět a tato přirozenost stojí na přání, aby to tak bylo i nadále. Právě tyto tři romány ukazují, že by to tak třeba ani být nemuselo. Vynikající příběh, jeho dotažení do konce i zajímavé vykreslení postav jsou zárukou výborného počtení. Zkrátka, sci-fi bez hranic, jak mám rád.

BTW: V nějaké kritice na webu jsem četl, že se tyto romány Neffovi příliš nepovedly. Tak s tím tedy nesouhlasím!

02-07-2008

Na Timovi
Ve světě