it´s too late to be late again

Články



Drupal - podrobný průvodce tvorbou a správou webů


Autor: Jan Polzer
Vydal: Computer Press (2. vyd.), 2008

Drupal - podrobný průvodce tvorbou a správou webů Kniha, která řeší instalaci publikačního systému Drupal a jeho veškerá nastavení, je poměrně obsáhlá a podrobná. Již v úvodu se dozvíte něco málo o publikačních webech s doporučením pro jejich využití. Je vidět, že autor má s těmito systémy zkušenosti a ví, o čem píše. Další část se již týká Drupalu. Poprvé jsem tento publikační systém testoval před dvěma lety, kdy byl krátce po lokalizaci do češtiny. Již tehdy se mi zdál poněkud těžkopádný pro administraci a nyní mám pocit, že se to příliš nezměnilo. O to cennější je právě tato publikace. Prostřednictvím internetového prohlížeče vás názorný průvodce povede od instalace až po zprovoznění. Začíná se implementací češtiny, která ale na přiloženém CD není a musíte si ji stáhnout z mateřského webu. Dalším krokem je zprovoznění databáze MySQL. První zádrhel je v tom, že ji musíte vytvořit jako prázdnou (např. v phpMyAdminu), a poté spustit grafickou instalaci. Její vznik trvá několik sekund, problém je trochu v souboru php.ini. Musíte totiž nastavit memory_limit na 16 MB, defaultních 8 MB je málo a proces oznámí chybu. Po úpravě již instalace proběhne v pořádku a můžete začít publikovat.

O Drupalu jsem již jednou psal a při nynější instalaci jsem si tehdejší článek znovu přečetl. Podle mne je stále aktuální. Testoval jsem tehdy web na hostitelském serveru Webzdarma.cz a běhal (a stále běhá) bez problémů.

Drupal řadím na pomyslné stupnici publikačních webů na úroveň systému Joomla. Nabízí široký komfort v podobě modulů, které je možné volit, zajímavé prostředí, designové motivy i možnost jejich úprav. Spolupráce PHP a MySQL je osvědčená a Drupal to jen potvrzuje. V knize se dočtete o různých vychytávkách, ke kterým člověk zpravidla dojde na základě vlastních požadavků na práci webu. Je dobře, že se autor o tyto zkušenosti podělil. Zabrousil také do nadstandardních oblastí, jako je instalace HTML editorů nebo využití systému pro fotogalerii a blogy. Kniha je provázena odkazy na autorův web Maxiorel.cz, který na Drupalovském stroji pracuje a ukazuje jeho možnosti ve velkém rozsahu.
Určitě se nejedná o triviální systém. Komplexní pojetí se musí někde projevit a Drupal je poměrně robustní. To ale zvyšuje jeho možnosti v mnoha směrech. Dokonce by se mohl využít i jako jednodušší e-learningové prostředí.
>>>>>

28-10-2008

Na Timovi
Ve světě