it´s too late to be late again

Články



CSS - filtry, hacky a pokročilé postupy


Autoři: Andy Budd, Cameron Moll, Simon, Collison
Vydal: Zoner Press, 2007

CSS - filtry, hacky a pokročilé postupy Z této knihy mám opravdu radost. Okamžitě po přečtení zaujala čestné místo vedle publikací o CSS od Erica Meyera. Není to klasická učebnice kaskádových stylů a vychází z předpokladu, že uživatel již o CSS něco ví. Je rozdělena do kapitol, které tématicky řeší vzhled webů, počínaje základním pozicováním. Postupně projdete přes odkazy, tabulky, formuláře, navigaci až k celkovému layoutu. Na tom by nebylo nic výjimečného. Publikace ale v jednotlivých tématech nabízí opravdu zajímavé pokročilé postupy a nápady, které mohou web výrazně designově ovlivnit pouze za pomoci kaskádových stylů. A opět připomínám, že hlavním předpokladem pro okamžité využití je alespoň základní znalost CSS.

Druhá část knihy se týká hacků a filtrů, které využívají nedostatky prohlížečů jako zajímavé zdroje. Trochu zvláštní, že? Po přečtení vám už to tak ale připadat nebude. Když jsem kdysi řešil centrování celkového layoutu u Chytráka Tima, použil jsem velmi jednoduchou metodu (centrování textu v body), o které jsem se až nyní dozvěděl, že patří mezi hacky. Ale naštěstí prý neškodné.

Vracím se ještě k několika styčným bodům knihy. V oblasti pozicování se autoři předvedli ve vynikajícím světle. Ne zcela jednoduché téma je zde velmi detailně a podrobně vysvětleno, navíc je snadno aplikovatelné. Zvláštní přístup je zvolen v oblasti obrázků. Nejde totiž o jejich klasické zobrazení na webu, ale o využití pro celkový vzhled stránek. Obzvlášť pěkné je řešení zaoblených rohů. Autoři nezapomněli upozornit na podivné chování Internet Exploreru při sčítání šířek boxů, jde o zásadní problém u beztabulkového layoutu.

Závěrečné studie již jenom potvrzují výborný dojem z celé publikace. Takže odpověď na otázku, zda koupit, či ne, je velmi stručná. Určitě ano. Nakonec jsem zde našel malou inspiraci pro lehkou a příjemnou úpravu v designu svého webu. Jakou, to ale neprozradím.
>>>>>

01-12-2008

Na Timovi
Ve světě