it´s too late to be late again

Články



Jak jsem změnil fotogalerii


Někdy je změna dána chutí dělat věci jinak, jindy si ji vyžádá nutnost. Stal jsem se obětí druhé alternativy.

Fotogalerie na Chytráku Timovi běžela asi tři roky bez problémů. Využíval jsem hotový produkt, který byl k dispozici zdarma a nepotřeboval databázi. Aplikace byla naprogramována pro PHP 4, což mi stačilo. Nedávno jsem ale konečně přešel na PHP 5 a fotogalerie bohužel přestala zpracovávat texty. Řídící skript je dost složitý, využívá text psaný do XML souboru a je citlivý na použité kódování. Přes veškerou snahu o úpravu jsem se nakonec rozhodl pro novou galerii.

Nabídka je široká, určitě je kam sáhnout. První rozhodnutí vedlo k opuštění PHP, druhé ke změně designu. Dosavadní fotografie jsou spíše reportážního charakteru, proto je jejich velikost dána rozměry webu. Pro nové snímky jsem chtěl svobodnější prostředí.
Po vyzkoušení několika alb jsem se nakonec rozhodl pro galerii Zoner Photo Studia. Určitě není nejlepší, ale pro mne velmi tvárná. Program ZPS umožňuje tvorbu HTML galerie přímo z fotografií a navíc umí použít protokol FTP. Veškerou činnost zařizuje JavaScript, který je poměrně čitelný a je možné v něm dělat drobné úpravy. A vlastní galerie vychází ze šablonovacího stroje, který také není moc složitý.

Zoner PS nabízí několik hotových HTML galerií, které jsou docela pěkné. Pro mne ale nevhodné a tady je nejsilnější důvod pro moji volbu. Zoner totiž umožňuje tvorbu vlastních šablon, dokonce má na webu i návod! A tak jsem si pohrál s designem, abych nemusel později do kódu zasahovat a výsledek byl na světě. Galerie musí samozřejmě obsahovat vlastní záhlaví, další potřebné informace a odkazy. Je validní podle W3C a má srozumitelnou navigaci.

Postup není úplně triviální a předpokládá schopnost orientace v kódu HTML. Vzhled je zajištěn externími CSS soubory, prakticky běžná webdesignérská práce. Jenom je nutné pochopit závislosti v šablonách. Ale výsledek za to stojí. Mám nyní vlastní grafický motiv, který mne lákal už dlouho. Je šedočerný, což fotografiím pomáhá, a není v úplném rozporu s Home Page celého webu. A především mám do budoucna ušetřenou práci s tvorbou nových galerií. Zoner Photo Studio, ve kterém fotografie stejně většinou upravuji, udělá všechno za mne. Na jedné šabloně je možné vytvořit několik grafických témat, já jsem si připravil tři. První variantu jsem použil, další dvě vycházejí z designu Chytráka Tima.

Galerie

Galerie

O zonerovské galerii jsem již psal před více než třemi lety. Tehdy jsem fandil spíše jejímu zpracování než použití na svém webu. Možná mi řešení připadalo příliš jednoduché, teď jsem z něj nadšen. Je pravda, že program mezitím povyrostl o několik aktualizací. K PHP galerii se asi jednou vrátím, ale zatím nespěchám.

31-12-2008

Na Timovi
Ve světě