it´s too late to be late again

Články



Temné vody


Tajemné příběhy protékají Tokijským zálivem.

Nedávno jsem si zamikroblogoval na téma, jak mne Temné vody Kodži Suzukiho zachránily před blázincem zvaným předvánoční Tesco. Poté, co jsem knihu v levných knihách zakoupil za pouhých 19 korun, stihl jsem přečíst dvě povídky ještě na místě při čekání na zbytek rodiny. Protože kniha má, kromě této události, i řadu jiných NEJ, musím ji samozřejmě trochu zpopularizovat.

Jde o povídky, které mají společnou linku v podobě Tokijského zálivu. A tady se odehrály opravdu zajímavé příběhy. Některé mají lehce hororový nádech, jiné koketují s thrillerovským zpracováním. Všechny ale končí stejně. Jak, to samozřejmě nenapíšu, ale i přes povídkovské členění kniha nakonec působí jako jeden příběh s mnoha osudy.

Nečekejte žádné velké deaverovské zvraty, Temné vody tečou jedním, hodně nekompromisním směrem. Je z nich cítit východní odolnost, chlad a tajemství. Některé osudy působí otevřeně, klidně si je domyslete, i v tom je kouzlo. Napoprvé mne nejvíce zaujal příběh Sádka, ale při druhém přečtení to určitě bude jiná povídka, protože všechny jsou výborné. Působí totiž skutečně. A já se už těším na další Suzukiho knihu.

13-01-2009

Na Timovi
Ve světě