it´s too late to be late again

Články



PHP a MySQL - hotová řešení


Autor: Luboslav Lacko
Vydal: Computer Press, 2005

Tato kniha patří mezi ty, ve kterých listuji rád. Když jsem stavěl redakční systém na Chytráku Timovi, knihu PHP a MySQL – hotová řešení jsem rád využil. Publikace poměrně stručně seznamuje s nezbytnou teorií. Důležité ale je, že každý výklad doprovází příklady z přiloženého CD. Ty jsou ve formátu .txt, tudíž si s nimi můžete dělat, co chcete. Orientace v nich v souvislosti s příslušnými kapitolami je snadná, některé mají i logickou návaznost pro další využití.

Programování v PHP s databází MySQL patří k sobě, o tom je pokračování knihy. Poslední kapitoly jsou již hodně tvůrčí a motivační.
Výměna dat pomocí XML ve vazbě na kód v jazyce PHP funguje, to jsem si vyzkoušel na svém webu. Je to popsáno stručně, opět za pomoci několika příkladů.
Co mne potěšilo, je část, která seznamuje s nástrojem phpMyAdmin pro vzdálenou správu databáze. Je také stručná, nicméně, k přiblížení stačí.
Komplexní řešení: portál. Tato kapitola je podle mne vrcholem celé knihy. Portál, který si zde můžete postavit, je jednoduchý, bez různých doplňujících prvků (snad až na počítadlo přístupů), s mírným teoretickým přístupem, který považuji za nezbytný. Stránka s takto vytvořeným publikačním systémem je validní v XHTML, zatím působí stabilně.
Publikace má i své obsahové nedostatky. Např. jsem v kapitole o polích marně hledal tolik potřebné "stránkování" s načtením obsahu pole z databáze. Vzhledem ke kapitole o portálu to je určitě škoda.

Pokud potřebujete studijní materiál, který je teoreticky silný, tato kniha vám asi stačit nebude. Jestliže vám jde ale hlavně o praktičnost s tím, že víte, co děláte, je ideální. Neřeší všechna možná použití tohoto programovacího jazyka, to by asi obsahově vypadala jinak. Nicméně, jako vstup do tajů PHP je dostačující.
Publikace patří mezi ty, které používám rád a často. Můžete si ji objednat na www.cpress.cz za cenu 269 Kč.

06-07-2005

Na Timovi
Ve světě