it´s too late to be late again

Články



MS Office Excel 2007 – programování ve VBA


Autor: John Walkenbach
Vydal: Computer Press, 2008

MS Office Excel 2007 – programování ve VBA Před tabulkovými kalkulátory mám docela respekt. Čím déle s nimi pracuji, tím více neznáma se mi otevírá. Je jedno, jestli Excel, OpenOffice Calc nebo KSpread, vždy se dostanu k funkcím, které přinášejí něco nového. A když je v případě MS Office ve hře i Visual Basic, aplikace se posouvá výrazně dál.
MS Excel 2007 je velmi vyspělý jazyk, ostatně i jako jeho předchůdci. Zatímco Word a PowerPoint patří mezi uživatelsky "zažité" programy a Access působí poměrně uzavřeně a aplikačně i bez potřeby dalších propojení, Excel naopak vypadá svým tabulkovým uspořádáním stále jako prostředí pro nějaký další vývoj a je tak velkou výzvou. Vazba s programovacím jazykem Visual Basic for Applications, který konkretizuje vlastní Visual Basic do využitelnosti v podobě maker, je velmi šťastná. Stejně jako u předchozích verzí, i zde je možné v prostředí Excelu vytvářet pěkné prográmky různých zaměření.

Publikace vlastně ani o ničem jiném není. Určitě nebude nikoho provázet úvodem do Excelu. Jednak by to byla škoda, protože takto zaměřených knih je hodně, a dále má v podtitulu právě Visual Basic for Applications.
Kromě ukázek ve využití Excelu zde najdete možnost kompletního studia programování ve VBA. Od počátečních příkazů až po rozbor hotových aplikací, které je možné studovat přes přístupný kód. V níže uvedené mateřské stránce publikace je ke stažení sada příkladů, z nich některé jsou opravdu uchvacující. Obzvlášť práce s barvami nebo hra Posuvná skládačka patří mezi excelovské skvosty. Velká část se věnuje využití grafů, zajímavý je například export do grafických formátů. Kniha představuje svým obsahem na současném trhu asi nejpropracovanější publikaci o MS Excel. Autor je znám jako odborník, který má za sebou řadu děl podobného zaměření a ve stylu knihy je profesionální nadhled velmi znatelný. Na konci najdete i FAQ k použití programu, které zabírá okolo 30 stran textu a otázky se týkají převážně VBA.

Jestliže jste se někdy jazykem Visual Basic zabývali, nebude pro vás jeho využití příliš obtížné. Excel sice neumožňuje export do EXE souborů a hotové aplikace se spouštějí přes jeho tabulkové prostředí, ale z hlediska použitelnosti v tom nevidím velký problém. A pokud máte tento "omřížkovaný" program rádi, můžete zde najít další zajímavou inspiraci.
>>>>>

12-02-2009

Na Timovi
Ve světě