it´s too late to be late again

Články



Microsoft Visual C# krok za krokem


Autor: John Sharp
Vydal: Computer Press, 2008

MS Visual C# - krok za krokem Programovací jazyk Microsoft Visual C# je určitě respektovanější než příbuzný MS Visual Basic. Podle mne zbytečně, ale aby byly tyto obavy co nejmenší, vznikla publikace, pomocí které může do tajů C# proniknout i začátečník.
Tento objektově orientovaný programovací jazyk vznikl z C++ a Visual Basicu, což je jeho silnou stránkou. Díky těmto kvalitním výchozím platformám, ze kterých si vzal to nejlepší, je velmi výkonný a přístupný.
Prostředí MS Visual Studio 2008 obsahuje i programovací prostředí právě pro C#. Ve verzi Express Edition je zdarma a hráči z Microsoftu moc dobře ví, proč. Počet amatérských programátorů roste a C# společně s Visual Basicem patří mezi nejoblíbenější studijní prostředí.

Publikace má podtitul krok za krokem a přesně v tom duchu je psána. První část začíná úvodem do prostředí a pokračuje přes základní operace a metody k rozhodovacím příkazům. Další obsáhlá kapitola je zaměřena na objekty a třídy. Popisuje jejich vlastnosti, např. dědičnost, a dále přechází do vytváření rozhraní. Tady pochopíte, proč je C# objektově orientovaný jazyk. Nejzajímavější je určitě práce s grafickým prostředím. Konečně máte možnost proniknout do tajů dialogových oken (proto Windows) a jejich nabídky.
Databáze jsou zmíněny spíše okrajově, což je dobře. Nepatří mezi běžné cíle začínajících programátorů a navíc jim je věnována jiná publikace ve stejné edici. Mám rád všechno kolem webů a kapitola Tvorba webových aplikací je odměnou za to, že jsem se k ní dočetl. Jde sice jenom o úvod do ASP.NET, ale ten je v tomto případě velmi důležitý. Objektové programování webů je prezentováno na jednoduché aplikaci a veškerý kód popsán opravdu detailně.

Jazyk C# se mi líbí, i když mám osobně raději Visual Basic. Je to ale o zvyku, myšlenkově jsou oba propojeny tak dalece, že není problém mezi nimi přecházet. Jestliže chcete začít programovat v nějakém zajímavém prostředí, C# vás nezklame a tato kniha k tomu má určitě do říct. Už proto, že má široký záběr a všechno je procvičováno na konkrétních příkladech.
>>>>>

08-04-2009

Na Timovi
Ve světě