it´s too late to be late again

Články



Planeta Google


Autor: Randall Stross
Vydal: Computer Press, 2009

Planeta Google O troufalém plánu jedné firmy organizovat všechno, co známe. Tak zní podtitul knihy, která je zajímavým průvodcem celého vývoje Google. Autor v ní popisuje, jak vlastně ke vzniku Google došlo, jaké byly původní plány a kam se ubírá dnes. Nejdříve ke knize – je psána čtivě a autor se evidentně historií i současností Google zabývá velmi podrobně. Podařilo se mu zachytit zásadní milníky, které vždy posunuly Google o pořádný krok dopředu. Jednotlivé kapitoly odpovídají postupné přeměně vyhledávače v poskytovatele služeb vlastním vývojem i zajímavou finanční politikou. Pokud jste googlisté, máte celou historii pěkně na dlani, jestliže vás zatím Google neoslovil, možná se tak stane. Navíc zde najdete zajímavý přístup v podobě kapitoly Poznámky. Má přes 70 stran a obsahuje 490 poznámek, které by mohly tvořit samostatnou publikaci. Zkrátka, za přečtení Planeta Google určitě stojí.

Z knihy ale vyplývá ještě jedna zajímavá skutečnost, která prochází prakticky všemi kapitolami. Google ve své filozofii opravdu pomalu ale neúprosně zabírá virtualitu celého světa. Když jsem před více než dvěma lety poprvé začal používat jeho Docs, propadal jsem nadšení z perfektní služby, která mně ostatně vyhovuje stále. Navíc jsem byl již dávno uživatelem GMailu, o jeho kvalitách je asi zbytečné psát. Dnes, když se podívám do svého googlovského účtu, jsem obklopen dalšími službami, které nejdříve přehlížím, postupně zvědavě okukuji a nakonec nějak využiji. Aniž si to uvědomuji, počet aktivních služeb je stále větší a já se stávám googlovsky závislým.

Můžeme se ptát, zda je to dobře, nebo ne? Je v pořádku mít veškeré služby online pěkně pod jednou střechou a využívat poměrně slušný komfort, nebo je rozmělnit mezi více platforem? Předchozí odstavec o tom, jak Google propadám, je samozřejmě psán v nadsázce, osobně jsem internetově spíše konzervativní a co nepotřebuji, zpravidla řešit nechci. Proto jsou tyto řádky hlavně k zamyšlení. Google je podle mne prostředím profesionálů, kteří ví moc dobře, co plánují, kdy to spustí a kam až chtějí dojít. Typickou ukázkou je prohlížeč Chrome, kdo jiný než Google by se pustil do rozrývání poměrně stabilního prostředí, kterým nabídka prohlížečů určitě je? A co plánovaný operační systém a snaha ovlivnit mobilní svět?
V knize se objevuje ještě jedna dost zásadní skutečnost. Jaký je vlastně vztah mezi Googlem a Microsoftem? Musím říct, že jsem celou dobu čekal nějaké rozuzlení, ale marně. A tak nezbývá, než dál sledovat, jak to vlastně ti hoši z obou táborů mezi sebou mají.
>>>>>

14-08-2009

Na Timovi
Ve světě