it´s too late to be late again

Články



C# 3.0 - programování na platformě .NET 3.5


Autor: Ján Hanák
Vydal: Zoner Press, 2009

C# 3.0 - programování na platformě .NET 3.5 Povedená publikace o programování na platformě Microsoftu představuje vynikající jazyk, který může být zajímavým vstupem do tajů programování. C# je skutečně intuitivní a nabízí hodně. Opírá se totiž o vývojové prostředí Visual C# 2008 Express, které nabízí psaní kódu v textové konzoli i práci ve Windows Form. A navíc je zdarma. To je samozřejmě vynikající pro uživatele i Microsoft. Ten si totiž takto nepřímo vychovává nové zájemce o hlubší problematiku svých systémů, o čemž svědčí stejný přístup i u programování ve Visual Basicu.

Kniha je hodnotná. Neobsahuje velké množství různých programů, ale spíše ukázky programovacích metod v souvislosti s uvedenými pojmy. Pro C# je na trhu velké množství publikací včetně řešených úloh, proč je opakovat? Celá kapitola 2 se věnuje algoritmizaci, která se na C# aplikuje, a zároveň si zachovává nadhled nad konkrétním jazykem. Pročtení této části vás provede základní osou programování od definice proměnných až po rozhodovací příkazy a cykly. Následná třetí kapitola vstupuje do tajů objektově orientovaného programování a tříd. I zde je velmi důležité, že OOP má obecný rámec a využití v C# je pouze aplikací do jedné platformy.

Nejsilnější stránkou vizuálního prostředí je možnost psaní kódu v textovém režimu. Prostředí příkazového řádku je velmi rychlé a získáte okamžitou odezvu provedení i případných chyb. Autor se k takovému pojetí staví velmi pozitivně a díky za to. Právě tento textový přístup vede ke správnému pochopení algoritmů. Zápis má jasnou logickou strukturu, a pokud programujete v jiném jazyce, budete tu za chvíli jako doma. Rozepsané příkazy se mohou doplňovat z nabídky, která automaticky provází každý zápis, takže snadno eliminujete případné překlepy.

Porovnávat všechny publikace o C# asi ani nelze, neboť jich je opravdu hodně. Ale tato má určitě co říct. Obsahuje totiž vše potřebné pro vstup do oblasti programování a nic zbytečně nekomplikuje. Teorie je prezentována tak, aby uživatele neodradila, navíc je možné řadu pojmů vyzkoušet v konkrétních úlohách.
>>>>>

02-04-2010

Na Timovi
Ve světě