it´s too late to be late again

Články



Publikování fotografií na webu pomocí fotoeditorů


Jiný způsob prezentace fotografií na webu je o vytvoření jednoduché galerie v HTML pomocí fotoeditoru.

Další možnosti pro vytvoření webové fotogalerie nabízí některé programy pro úpravy fotek. Tento způsob je velmi jednoduchý, a možná vhodný pro ty, kdo s weby začínají nebo používají WYSIWYG editory.
Vybral jsem galerii, kterou nabízí program Zoner Media Explorer ve verzích Professional. Vytvořené fotoalbum je opravdu velmi jednoduché, stačí kliknout na nabídkové tlačítko Publikovat a dále na Vytvořit galerii HTML. Ostatní práci již udělá program téměř sám, vám stačí pouze reagovat na pokyny Průvodce.

Výsledná galerie má vlastní náhledy, které se chovají jako hypertextové odkazy k otevření nového okna s fotografií ve skutečné velikosti. Pro stránku s náhledy si můžete vybrat z několika připravených šablon. Jejich design je tvořen externím souborem s kaskádovými styly, což znamená, že si jej můžete upravit podle svých představ. Fotografie se automaticky vyexportují do zvoleného adresáře, ve kterém jsou všechny soubory týkající se galerie, a to včetně vlastních stránek ve formátu .htm. Co fotka, to nová stránka, je to dáno tím, že galerie není založena na skriptování v PHP. Výhodou je, že je možné fotografie umístit prakticky u jakéhokoli poskytovatele webového prostoru zdarma. Celý adresář můžete poslat na server přímo z programu Zoner (tuto možnost vám sám nabídne) nebo jiným běžným způsobem přes protokol FTP.

Ačkoli nejsem velkým příznivcem takového způsobu publikování fotografií na Internetu, mám rád programy Zoner, proto jsem si tento způsob tvorby fotogalerie vyzkoušel. Jejich vývoj sleduji již od verze 4, dnes je k dispozici zdarma i verze ZME 6 Home (např. Computer 15 - 16/2005). Možnost vytvoření galerií je sice pouze v placených verzích Professional, nicméně z hlediska posouzení fotoeditoru to je jen třešnička na dortu.

Fotogalerie je k nahlédnutí v odkazu pod článkem. Nijak zvlášť jsem ji neupravoval, pokud byste ale chtěli umístění do designu své stránky, je to poměrně jednoduché.
>>>>>

01-09-2005

Na Timovi
Ve světě