it´s too late to be late again

Články



Kříže u cesty


Stačí zveřejnit na blogu drb a o ostatní už se postará kybernetická lůza.

Román z dílny Jefferyho Deavera Kříže u cesty vychází z prostředí, které si ve větší či menší míře prožívá stále více lidí. Vedle reálného světa totiž existuje ještě další virtuální prostředí. Problém není v jeho existenci ale v postupném přibližování obou světů tak, že v řadě hlav již splývají. Příčiny jsou různé, od útěku z reálných frustrací až po nesplněná přání. Simulace světa okolo nás je vábničkou, které se obtížně vzdoruje. V tom druhém světě je všechno jinak a vstup do něj velmi snadný. Je to jako úpis peklu a přesně tuto polohu zvolil autor do svého příběhu. Podivné kříže dávají vědět, že se něco přihodí a Travis, jeden z nejlepších hráčů v DimensionQuestu, se dostává do dost nepříjemné situace. Propírání jeho osoby na jednom z nejčtenějších blogů vytváří celou strategii dalšího děje. Kdo vraždí a proč?

Kathryn Danceová postupně rozplétá celý děj, ale dle Deaverových zvyklostí se vždy příběh zase nějak zamotá. A není jediný, obvinění Kathryniny matky z vraždy pacienta všechno hodně komplikuje. Hledání souvislostí mezi různými aspekty vytváří napětí, které se očekává.

Píšu tento článek a do konce knihy mi chybí asi čtyřicet stran. Nějak jsem to nevydržel, vložil pohled na knihu do několika slov a jdu ji dočíst...

24-10-2010

Na Timovi
Ve světě