it´s too late to be late again

Články



333 tipů a triků pro Drupal


Autor: Jan Polzer
Vydal: Computer Press, 2010

333 tipů a triků pro Drupal Jde o druhou publikaci, která se věnuje publikačnímu systému Drupal. Je od stejného autora a nabízí odlišný přístup. Původní kniha byla pojata jako průvodce systémem od instalace až po publikování. Nyní jde o odpovědi na nejčastěji kladené otázky a o návody tak, jak je uživatelé hledají. A že jich je potřeba opravdu hodně! Drupal je modulární systém s velmi širokým záběrem, který je možné nasadit do škol, internetových magazínů nebo na provoz soukromého blogu. Pro české prostředí běží podpora na webu www.drupal.cz, kde najdete možnost stahování potřebných modulů. Vyznat se v jejich nabídce vůbec není jednoduché, jednak jich je hodně, a dále vás výběr přesměruje na anglický web.

Z hlediska provozu jde o klasické provedení ve stylu PHP a databáze s tím, že požadavky na PHP server jsou trochu náročnější než u jiných redakčních prostředí. Kdo si zkusil instalaci, ví, o čem píšu. Kniha nabízí řadu řešení z různých oblastí, z nichž je určitě nejdůležitější administrace. Z pohledu originality je výborná kapitola o motivech, vlastní design je určitý druh autorovy vizitky a pokus o něj velmi příjemná práce. Jde především o šablony, takže webdesignér má dost ulehčenou cestu. Na výše uvedené stránce je možné další motivy stáhnout.

Obrovské množství modulů, které jsou k dispozici, snad ani nelze v jedné instalaci zprovoznit. Technicky samozřejmě ano, ale jde o účel a cíl, který web sleduje. Na přiloženém CD jich najdete celou řadu, mne zaujal Lightbox pro fotogalerii, který je v poslední době velmi populární napříč různými weby.

Popisovat dále jednotlivé kapitoly nemá smysl, protože kniha není určena pro běžné čtení. Můžete ji otevřít uprostřed a začíst se do řešení libovolného problému. A příště zase zvolit jinou stránku. V tom vidím největší kredit všech podobných publikací. Opravdu přehledné rady a návody. Uvedený počet tipů a triků jistě není konečný, věřím, že autor využije platformy Open Source, na které se systém rozvíjí, a dá brzy dohromady pokračování. Drupal si to určitě zaslouží.
>>>>>

10-11-2010

Na Timovi
Ve světě