it´s too late to be late again

Články



Z Lokte na Krudum


Chcete poznat opravdový cross? Máte možnost aneb Jak se běhá po vertikále.

Není moc běžeckých tras, které se stanou určitým symbolem. Naprostá většina našich oblíbených cest je již tak dokonale zmapována, že na základě mezičasů můžeme odhadovat celkovou dobu běhu. Ale některé z nich si nesou zvláštní atmosféru, kterou asi nejlépe charakterizuje slovo "respekt". Určitě mezi ně patří trasa z Lokte do Dvorů přes kopec Robič. Délka asi 2,5 kilometru, náročnost terénu průměrná a výběh ke kamenné mohyle nad osadou Dvory. Další, již náročnější cesta, vede z Lokte ke kostelu svatého Mikuláše pod Krudumem, o které jsem již psal. A k těmto dvěma sympatickým výzvám patří i perla v podobě výběhu na Krudum k rozhledně.

Mapa Loket - Krudum

Poslední úsek se týká nejkratší možné cesty na rozhlednu, která je od sv. Mikuláše dlouhá asi 2 kilometry. Převýšení je téměř brutální a představa bikera nemyslitelná. Velmi špatný terén je plný nástrah v podobě velkých kamenů a občas máte pocit, že běžíte po velmi nepravidelných schodech. A to až do okamžiku, kdy uklouznete po mechu. Přestože při výběhu z Lokte dobře hospodaříte s dechem, tato část vás stejně vyždímá. Po dešti máte pocit, že běžíte korytem potoka, v suchu zase měkká podrážka bot nestíhá tlumit nárazy. Teprve kousek pod rozhlednou se převýšení zmírňuje, ale stále běžíte do kopce.

A nahoře? Kromě nádherného výhledu všemi směry můžete vylézt na rozhlednu, která v prudkém větru nebudí velkou důvěru. Točité schodiště příliš relaxace nenabízí a vyhlídková plošina se zdá být nedostižná. Když se na ni dostanete, slyšíte rozhlednu zpívat. Přemýšlíte, zda vám z vyčerpání nehrabe, ale prudký vítr si z kovových spojnic opravdu dělá struny. Na klidu vám to určitě nepřidá, jde o hodně zvláštní pocit, který naznačuje, že na těch bájích o Krudumu možná něco bude. A zpátky? Možností je hodně, od nejkratší stejné trasy až po běh přes Milíře a Třídomí. Ale to už je zase jiný příběh.

04-12-2010

Na Timovi
Ve světě