it´s too late to be late again

Články



Město & město


Žiji sice v intersticiálním prostoru, ale zároveň v tom i onom městě. (Tyador Borlú)

Existují města Besźel, Ul Qoma a NĚCO mezi nimi. Velmi obtížně popsatelný prostor, který budí respekt napříč celým příběhem. Něco se děje tam, něco zase jinde, ale všude se snáší tajemný trans-g. Provedete trans-g, stáváte se Trans-g a ví o vás Trans-g. Můžete se dívat nebo nedívat, pokud porušíte pravidla, spáchali jste trans-g.

Detektiv Tyador Borlú vyšetřuje brutální vraždu mladé ženy. Objevuje způsob, jakým byla na místo nalezení dopravena, starou dodávku, která slouží dost podivným účelům. Poměrně jasná zápletka dostává nádech strachu v okamžiku, kdy do hry vstupují politici Besźelu. Další kroky ukazují do Ul Qomy, města, které má jiná pravidla, a Borlú je vyslán k sousedům, aby vraždu vyřešil. Celá kauza se totálně zamotává v okamžiku, kdy se objevuje záhada Orciny. Další vražda dostává i Borlúa, který nečekaně spáchá trans-g. Vstupuje na půdu prolínajících se měst, kde neví, zda je v obou nebo v žádném.

Příběh je neuvěřitelně matoucí. Dvě třetiny knihy jsem měl chuť ji odložit, protože jsem nemohl chytit nějakou nit. Poslední část ale stála za dočtení. China Miéville se zase vydal novým směrem, kde si z fantasy bere popisnou bezbřehost a z detektivek příběh. A výsledek? Zajímavý a netradiční román, plný zvratů a otázek. Na některé z nich kniha neodpoví.

02-01-2011

Na Timovi
Ve světě