it´s too late to be late again

Články



Zend Framework


Autor: Marian Böhmer
Vydal: Computer Press, 2010

Zend Framework Publikace rozhodně není pro úplné začátečníky, kteří chtějí programovat weby pomocí PHP. Těm bych doporučil řadu jiných knih, ale tuto prozatím ne. To ale neznamená, že by byla špatná. Naopak, obsahově je velmi kvalitní, jenom má cílovou skupinu o pár stupínků výše. Podtitul Programujeme webové aplikace v PHP se může vykládat různě, zde jde o použití komplexního zázemí, které je již vytvořeno a nabízí programátorskou platformu.
První zkušenost se týká instalace. Používám pro server localhost program Vertrigo a Zend Framework s ním neměl žádný problém. Veškerá nastavení a umisťování adresářů jsem prováděl přesně podle návodu v knize a vše vycházelo napoprvé. Takže v této úrovni skvělé! Další část se týká vytvoření první cvičné aplikace. Postup je jednoduchý, ...zkopírujte, umístěte, nahraďte... Pořádně studovat příslušný kód doporučuji i v případě, že víte, co děláte. Jde totiž o to, že každý uvedený soubor má v aplikaci svůj význam, který by vám neměl unikat. Prakticky celá první část je téměř samostatný výstup, který svoji komplexností umožňuje pochopit význam frameworků v obecné rovině.

Zend Framework má pevnou adresářovou strukturu a autor se jejímu popisu a umístění věnuje velmi podrobně. Každá složka má svůj význam v celém prostředí a je vhodné tato nastavení příliš neměnit. Vlastní zapojení frameworku do tvorby webu je polemická záležitost, protože záleží na jeho velikosti. U jednoduchých dynamických stránek, byť s databází, pravděpodobně všechny možnosti frameworku nezapojíte, to ale nic nemění na jeho přínosu. Jenom jde o účelnost a efektivní využití.

Pokračující část (II) popisuje jednotlivé komponenty, které můžete na webu využít. Je otázkou, zda jsou všechny potřeba, proto autor nabízí jít rovnou do třetí části a podle potřeb se do té druhé vracet. Za pokus stojí kapitola 19, která nabízí vývoj vzorové aplikace v podobě jednoduchého blogu. Aktuální téma, které se určitě vyplatí vyzkoušet. Nejde o jediný příklad, ale připadá mi nejvíce užitečný z hlediska záběru čtenářů a uživatelů. Pokud jste někdy programovali vlastní systém v PHP a s databází, tak si můžete porovnat, jaký je rozdíl mezi systémovým řešením v podobě frameworků a vaším přístupem.
>>>>>

26-01-2011

Na Timovi
Ve světě