it´s too late to be late again

Články



Android 2


Autor: Mark L. Murphy
Vydal: Computer Press, 2011

Android 2 Skutečnost, že Android jako operační systém mobilních zařízení postupně válcuje ostatní platformy, je všeobecně známa. Díky využití na mobilech více značek a množství přístrojů je šířen prakticky po celém světě. O co vlastně jde? Na to se snaží odpovědět publikace, která má podtitul Průvodce programováním mobilních aplikací, a nutno říct, že jde o název výstižný. Android je systém, který vychází z Linuxu a je k dispozici pod Open Source. Jako platforma dnes patří Google, což sice nemá dopad na využívání kódu, ale dává směr obchodní strategii při využívání googlovských aplikací. Především v oblasti pošty, map a navigace jde o zajímavý trend, protože Google stále více ovlivňuje plošné vnímání Clouds Computing a jeho systémy k tomu směřují. Android je navíc schopen reagovat na rozvoj tabletů, což mobilní využití výrazně posouvá.

Kniha se týká systému velmi detailně. Autor podrobně rozebírá jednotlivé oblasti, do kterých může nadšený programátor vstoupit. Kapitoly jsou přehledně strukturalizovány a mají rostoucí vývoj z hlediska obtížnosti. Programování aplikací pro mobilní zařízení výrazně ovlivňuje myšlení programátorů především v oblasti priorit. Vzhledem k úrovni operačních pamětí a potřebné stabilitě denního využívání je třeba neustále aplikace testovat z důvodu zátěže a dopadu na plynulou funkčnost zařízení. Tato myšlenka provází prakticky celou publikaci, která je doplněna řadou příkladů, a navíc je možné si ze stránky vydavatelství stáhnout jejich zdrojové kódy.

Programování pro mobilní svět je nový směr, kterým se oblast informatiky vydává. Mobily jsou cenově dostupné a tablety se jim brzy také přiblíží. Proto je dobře, že podobné publikace vznikají. Motivace je totiž obrovská, stačí se podívat do internetových obchodů s aplikacemi.
>>>>>

01-07-2011

Na Timovi
Ve světě