it´s too late to be late again

Články



Amazon Kindle 3 (1)


Promyšlená hračka, která může opravdu dobře sloužit.

Můj konzervativní pohled na elektronické čtečky knih dostal velkou trhlinu v okamžiku, když jsem vzal do ruky Amazon Kindle 3. Ač velký zastánce papírové podoby, musím po necelém měsíci uznat, že e-knihy mají něco do sebe. Čtu už čtvrtou knížku a k tomu denně periodika z některých českých zpravodajství. Takže paráda!

Popisovat podrobně zařízení je asi zbytečné, Kindle má slušnou podporu i na českých webech. Jde o designově velmi příjemné zařízení, které má velký displej (6"), hardwarovou klávesnici, reproduktory a základní ovládací prvky. Používá e-ink (elektronický inkoust) v 16 odstínech s vynikajícím kontrastem. Listování v knize je připraveno pro levou i pravou ruku, samozřejmě v obou směrech. Paměť (4 GB) má uživatelskou velikost okolo 3 GB, což při průměrné velikosti knihy okolo 1 MB je opravdu hodně.

Podobných hraček je celá řada a Kindle má pro české prostředí netradiční formát. Používá nativní AZW, ale naštěstí si rozumí i s jinými. Jen je třeba je překonvertovat. Vypadá to složitě, ale ve skutečnosti jde o zaslání jednoho mailu na váš účet u Amazon.com. Během několika minut vám přijde do čtečky upravená kniha. Jak? Jednoduše, Kindle má totiž wi-fi. Tento způsob je dokonce pohodlnější, než připojování k PC a kopírování. Zlobivý formát je PDF, ale pouze tehdy, když má ochranu DRM. I přes řadu názorů, že díky tomu není Kindle vhodným zařízením pro naše končiny, se mi pouze u jednoho PDF souboru nepovedla konverze. Na druhé straně se skvěle přenášejí články z webu, které jsou v HTML.

Když jsem se zmínil, že čtečka má wi-fi, je třeba říct, že existuje i dražší varianta s 3G. Společnost Amazon využívá tuto síť velmi promyšleně, nápad je výborný. Z hlediska zasílání knih a zpráv jde o placenou službu, ale jinak je surfování v mnoha zemích zdarma, včetně nás. Podle mne to není příliš efektivní, pokud používáte přenos dat v mobilu, ale občas se lehké surfování může hodit.

Je pravda, že čtečka Amazon Kindle 3 je jiná. A možná právě tím zajímavá. Řekl bych, že do světa e-books vnesla podobný impuls jako iPhone mezi telefony. Za necelý měsíc jsem ji pouze jednou dobíjel, a to mám wi-fi stále aktivní. Má anglické menu, ale údajně je možné nahrát i češtinu. Správná diakritika není žádný problém a rozlišení tak akorát. Zbývá jen doufat, že český trh s e-knihami poroste. I propagace čtečky je velmi propracovaná. Mně se líbí například vtipné video, ve kterém se na přímém slunci srovnává Kindle s iPadem.

22-07-2011

Na Timovi
Ve světě