it´s too late to be late again

Články



Jak na působivý grafický design


Autor: John McWade
Vydal: Computer Press, 2011

Jak na působivý grafický design! Opět velmi povedená publikace z prostředí grafiky. Prakticky celý obsah je tak dobře zpracován, že je radost knihou procházet. Především je barevná a na kvalitním papíru, takže je se na co koukat už při pouhém listování. Po odborné stránce je hodně přínosná. Podrobně se věnuje vysvětlení vztahů mezi barvami, k čemuž používá intuitivní a snadno pochopitelný kruhový model. Nejde o nic objevného, ale předložený způsob je opravdu dobře promyšlen a hodí se i pro výuku ve školách.

Jednotlivá témata mají slušný rozptyl, od grafické práce s textem až po tvorbu letáků nebo záhlaví webů. Vše je vysvětlováno a zdůvodňováno. Velké množství ukázek u propagačních materiálů působí motivačně a pokud máte s některou oblastí zkušenost, možná vás kniha ovlivní. Nejsilnější pocit mám z myšlenky, že "méně je někdy více", což takto naplno sice kniha neuvádí, ale z řady příkladů to vyzařuje. Jde samozřejmě o subjektivní pohled, ale to je v grafice spíše výhodou. Takže opět další přínos, který si uvědomíte po přečtení celé knihy.

Velkou roli zde hraje kompozice. Ačkoli se ji nevěnuje přímo žádná kapitola, velmi citlivě k ní autor přistupuje při srovnávání různých grafických prvků, ořezávání či dalších úpravách. Často se začíná návrhy ve formě jednoduchých čar, někdy s cílem ukázat směr obrázku, jindy rozložení jednotlivých částí. Vždy se ale postupně vytváří celkový pohled, který je opět silně motivační.

V každém případě publikace obsahuje hodně nápadů, které jsou docela dobře uchopitelné pro další práci. Určitě doporučuji v knize alespoň zalistovat, je opravdu velmi dobrá. Je třeba ji vnímat tak, že jde o grafický design, nikoli o metody nebo postupy. Zde se dozvíte proč, nikoli jak. Bezvadný počin je v celkovém zpracování knihy, za což patří vydavatelství velký dík. Podařilo se totiž dát velkému množství informací i obrázků poměrně malý formát (A5), takže se kniha v pohodě vejde do tašky.
>>>>>

01-09-2011

Na Timovi
Ve světě