it´s too late to be late again

Články



Digitální elektronika bez předchozích znalostí


Autor: Myke Predko
Vydal: Computer Press, 2008

Digitální elektronika bez předchozích znalostí Když jsem začal číst tuto knihu, hned mne napadly dvě otázky. Komu vlastně je určena a zda je možné podobný obsah skutečně prezentovat bez předchozích znalostí? Zdaleka totiž nejde jen o populárně naučné články, ale o systémový pohled do zákulisí vývoje hardware. Cílová skupina je dána zájmem o podobnou problematiku, který není tak široký jako v oblasti software. A určité znalosti na úrovni fyziky střední školy zde určitě nejsou k zahození. Jedině v tom případě budou zřejmé souvislosti mezi uváděnými pojmy.

Hned první část je nádherná aplikace Booleovy algebry, která musí potěšit každého matematika. Výuka matematické logiky bývá bohužel odtržena od praxe, což v exaktním pojetí určitě nevadí. Ale studentům chybí spojení s využitím. Model hradel je bezvadný a navíc vytváří přechod do fyziky. V další části již jde o řešení jednoduchých optimalizačních situací a obvodů, úvod do dvojkové a šestnáctkové soustavy (přístupem spíše informačním než matematickým) a další složitější úlohy.

Stále jde spíše o teoretické vysvětlování, proto si osobně myslím, že to bez předchozích znalostí není ono. Navíc vstup do druhé části je opravdu praktický a předchozím kapitolám je třeba rozumět. Obsahově jde o postup od využití tranzistorů, přes složitější oscilační obvody až po základní fungování hardware. V závěru najdete nejnáročnější téma - rozhraní PC a princip procesoru.

Každá kapitola je ukončena krátkým testem, přičemž je kniha doplněna i o dva rozsáhlé, které uzavírají větší celky. Komu ji tedy doporučit? Určitě středním školám zaměřeným na informatiku a elektrotechniku a učitelům podobné tématiky.
>>>>>

01-10-2011

Na Timovi
Ve světě