it´s too late to be late again

Články



1001 tipů a triků pro MS Word 2007/2010


Autorka: Jana Dannhoferová
Vydal: Computer Press, 2011

1001 tipů a triků pro MS Word 2007/2010 Málokteré prostředí si zaslouží kvalitního průvodce více, než tento nejrozšířenější kancelářský balík. A logicky i jeho asi nejužívanější aplikace. Když se před několika lety objevil poprvé nový vzhled MS Office, naprostá většina lidí v mém okolí jej odsuzovala a odmítala. Že se tak dělo ve školách, mne nepřekvapilo, neboť tam to bylo navíc ve spojení s nedostatkem financí. Logistika celého ovládání byla natolik jiná, že se jednalo prakticky o novou aplikaci. Věrnost verzi MS Office 2003 má ale své hranice, to je dáno dalším vývojem. Alternativní OpenOffice si sice původní panelovou navigaci zachoval, zde je to ale dáno jinou filozofií přístupu, navíc posílenou o Google Docs, které se této linie drží také. U MS Office je ale situace odlišná, neboť jejich Clouds prostředí (Live.com) se drží tzv. ribbonů, neboli přímé vazby na vzhled nové verze.

Teď zpátky k uživatelům a jejich potřebám. Způsob práce v Office 2007/2010 je opravdu jiný. A podle mne lepší! Chvíli sice trvá, než si zvyknete, ale je to zkrátka tak. Bohužel, opravdu se ze začátku stává, že práce trvá déle, neboť zažité zvyky se obtížně mění. Zde se hodí mít po ruce příručku, která umožní lepší orientaci bez dlouhého hledání. Prezentovaná kniha přesně takovou roli splňuje.

Nebudu rozebírat všechny kapitoly, to si může každý přečíst sám na stránkách vydavatelství (viz odkaz pod článkem). Pouze chci zdůraznit některá klíčová témata, po kterých sice nesahá každý, ale jejich přínos v rozsáhlých dokumentech, jako jsou diplomová práce nebo publikační činnost, je veliký. Hned na prvním místě je práce se styly. Používám je prakticky u každého textu a jejich definování i způsob využití je intuitivní. Dále sledování změn. Opět funkce, po které sahám velmi často. Pro publicisty větších dokumentů citace, poznámky pod čarou, vysvětlivky, atd, atd...

Všechny uvedené funkce jsou i ve starších verzích, najdete je samozřejmě v OpenOffice. Spíše jde o logiku přístupu. Pokud si na tuto verzi zvykáte (v případě nových Office vám stejně nic jiného nezbývá), máte v knize dobrého průvodce.
>>>>>

15-10-2011

Na Timovi
Ve světě