it´s too late to be late again

Články



HTML 5 a CSS 3


Autor: Brian P. Hogan
Vydal: Computer Press, 2011

HTML 5 a CSS 3 Publikace k HTML 5 konečně začínají pronikat do nabídky vydavatelství. Tato již letošní druhá je zajímavým doplňkem původní knihy. A hned v úvodu je třeba říct, že vynikajícím. Způsob sepsání je koncepční a může sloužit jako inspirativní výuková pomůcka. Dokonce si umím představit její podobu v e-learningovém zpracování, které se bude držet uvedené struktury. Kniha má totiž velmi dobře zvolené řazení kapitol.
Jaká zde najdeme témata? Tvorba formulářů, vylepšení webových rozhraní včetně layoutu, grafické plátno Canvas, využití audio a video zdrojů na webu, práce s daty, to vše dělá z HTML 5 komunikační jazyk zítřka. Navíc s pomocí CSS 3 a knihovny jQuery.

I když HTML 5 stále bojuje o svoji přízeň mezi prohlížeči, ti nemicrosoftí jej berou velmi vážně. I Internet Explorer se již touto cestou dal, bohužel ale až v poslední verzi, která je zatím minoritní. Autor s tím naštěstí počítal a právě zde je výrazná přidaná hodnota celé knihy. Veškeré sporné situace jsou řešeny alternativně tak, aby fungovaly i ve starších verzích prohlížečů. To považuji za skvělý přístup.

Zkrátka velmi povedená publikace, která musí být na stole každého webmastera. Neznamená to samozřejmě, že je nutné revolučně bourat zaběhnuté styly, ale HTML 5 je možné použít i jako doplnění stávajících webů. A velmi efektivně. Jak jsem psal v úvodu, může jít i o zajímavý vzdělávací materiál. S tímto záměrem bohužel nekorespondují příklady ke stažení. Jsou výborné a funkční, v úvodu ale obsahují komentář se zákazem použití k výukovým účelům. U podobného typu literatury dost nepochopitelný přístup, který může zájem o jinak výbornou knihu zmenšit.
>>>>>

18-10-2011

Na Timovi
Ve světě