it´s too late to be late again

Články



Umění kreativního myšlení


Autor: John Adair
Vydal: Computer Press, 2011

Umění kreativního myšlení Nevelká publikace nabízí několik rad, které pomohou racionalizovat tvůrčí aktivity. Již v této větě může být rozpor, neboť kreativita a systémový přístup působí spíše protikladně. V životě to tak ale není, a tak vznikají podobné postřehy, které na základě zkušeností zkušených ukazují různé přístupy. Jednadvacet úvah, které vždy sledují nějaký cíl, má slušnou vypovídací hodnotu. Autor se často opírá o citáty slavných osobností a na nich ukazuje, co má na mysli. Vcelku jednoduché a čtenářsky vděčné.
Knihu není třeba číst lineárně, klidně ji otevřete, kde chcete. Jednotlivé kapitoly na sebe nenavazují, působí spíše "epizodně". Některý text vás zaujme více, jiný méně. V podstatě je možné říct, že jde o reakci na vaši vlastní zkušenost nebo oblast tvůrčího zájmu. Na konci každé kapitoly jsou uvedeny klíčové body, které shrnují předchozí řádky. Třeba můžete začít čtením těchto závěrů a když vás zaujmou, nahlédněte do předcházejícího obsahu.

Mně se líbila část o zapisování případných poznámek nebo nápadů. Četl jsem totiž zrovna polemickou diskusi, zda je lepší program OneNote nebo Evernote, což jsou velmi oblíbená softwarová prostředí pro ukládání poznámek prostřednictvím Internetu. Zároveň čtu, jak je důležité mít u sebe neustále tužku a blok pro okamžité zaznamenání inspirace. Je vidět, že technika má různá období i podoby, ale cíl stejný.

Jde o poměrně drobnou knihu, která vše vysvětluje na několika stranách a řádcích. Určitě se hodí pro čekání na zastávce nebo do vlaku, celou byste ji přečetli během jedné cesty. Styl, kterým je napsána, je velmi příjemný a přináší zajímavé nápady pro vlastní práci. Pohodová publikace, ke které se jistě občas vrátíte. Proč ne, v podtitulu má větu - Jak být inovativní a rozvíjet skvělé myšlenky. A tvořivost přeje hlavně připraveným.
>>>>>

11-12-2011

Na Timovi
Ve světě