it´s too late to be late again

Články



Už jste slyšeli o TiddlyWiki?


Nedávno jsem objevil díky dvěma článkům J. Wagnera na České škole nový publikační systém s nádherným názvem TiddlyWiki.

Druhá část názvu je asi nápadná – Wiki systémy se vyznačují možností editace přímo v prohlížeči. Ani v tomto publikačním systému tomu není jinak. TiddlyWiki charakterizuje především jednoduchost. Pro publikování nepotřebujete znát programování ani databáze, nemusíte se zabývat značkovacím jazykem. Zkrátka, zapomeňte na to, že existuje nějaké html, xhtml nebo php. Jedinou podmínkou je znalost přenosu souborů na server poskytovatele webového prostoru. A k tomu ani nepotřebujete žádný program s FTP přenosem. Většina poskytovatelů má vlastní FTP rozhraní, kde stačí soubor z počítače přímo a jednoduše nahrát. Je samozřejmé, že můžete použít jakýkoli prostor, a to včetně těch, které jsou zdarma.
Soubor se ukládá s příponou html. Konstrukčně je sestaven tak, že všechno zabezpečuje JavaScript, který není příliš jednoduchý. Podle mne je vhodnější do něj nezasahovat, pokud nebudete muset. Pokud jste ale zvyklí si své scripty programovat sami, najdete tu dostatek inspirace pro vlastní úpravu.

Velikost stránky je také důležitá. Informace, které do souboru vložíte, se ukládají na jeho konec do samostatného bloku div. Prázdný soubor má přibližně 130 kB, dodaná data jej samozřejmě postupně zvětšují. Tento nárůst není ale nijak alarmující. Přesto se v dnešní době minimalizace datové velikosti stránky může zdát, že to je přežité. Berte to jako daň za optimalizování celého webu do jednoho souboru.
Velmi jednoduché je formátování textu. Stačí použít několik jednoduchých znaků (např. hvězdička vytvoří klasickou odrážku) a text se vám mění před očima. Tvorba interních i externích odkazů, umisťování obrázků, tabulky – všechno je snadno editovatelné.
Největší odlišnost od běžných redakčních systémů je v tom, že zde veškerá editace probíhá na lokálním počítači. Upravený soubor se uloží s příponou html a přenese na server.

Jak jsem postupoval já? Uložil jsem si z webu vzorovou prázdnou stránku, designově upravil vzhled pomocí kaskádových stylů, přeložil do češtiny a začal publikovat. Nyní to testuji na níže uvedeném odkazu, sám jsem zvědav, jak to bude vypadat. Zatím je pro mne nejzajímavější studium Tiddly weblogů, jejichž seznam je na stránce autora TiddlyWiki. (www.tiddlywiki.com). Sám jsem s některými částmi stránky dost bojoval, proto jsem se také rozhodl napsat tento článek a postupně zveřejňovat stručný manuál.
Systém má několik různých verzí, z nichž pro mne nejzajímavější je PhpTiddlyWiki. Snadná instalace, designová úprava stránky i spolupráce s MySQL databází. Bohužel, i zde se vyskytují vývojářské problémy, které, jak jsem pochopil z několika diskusí, nejsou ojedinělé. Nicméně, opět velmi zajímavé a jednoduché řešení, které podle mne patří mezi plnohodnotné publikační weby.
>>>>>

14-12-2005

Na Timovi
Ve světě