it´s too late to be late again

Články



TiddlyWiki v dalších variantách


Po úvodním článku o TiddlyWiki zde popisuji svoji snahu o zprovoznění složitějších webů - MyWiki a PhpTiddlyWiki.

Kdo měl chuť se s TiddlyWiki blíže seznámit, určitě nelitoval. Systém je opravdu jednoduchý a vaše články snadno publikovatelné ve velmi hezkém kabátku. Jediná skutečnost, která mi vadí, je upload stránky zpět na server pomocí FTP. Je to možné sice provádět prakticky kdekoliv, ale přece jenom to je trochu pomalé. Hledal jsem proto nějakou jinou variaci na TiddlyWiki, která mi umožní rychlejší publikování.

MyWiki
Starší verze, která pracuje na principu PHP bez využití databáze. To znamená, že záznamy a příspěvky se ukládají do samostatného souboru. Web funguje ve dvou úrovních – návštěvník a redaktor. Pokud chcete publikovat, musíte se do systému přihlásit, a poté můžete začít. Návštěvník může vaše články pouze číst, zavírat nebo otevírat. Po přihlášení se objeví nové odkazy Edituj a Smaž, které umožňují klasickou editaci jako jiné redakční weby. Výhodou je nezávislost na databázi, tudíž snažší přístup k nějakému poskytovateli zdarma. Wiki princip je zachován, je totiž možné zadat libovolný počet redaktorů, kteří mohou hotové články editovat nebo nové publikovat.

PhpTiddlyWiki
Nově dopracovaný web s podporou PHP, JavaScriptu a databáze MySQL. Velmi zajímavě pojatý publikační systém na principu Wiki umožňuje veškerý komfort, který si návštěvník i redaktor může přát. Došlo zde k ideálnímu spojení klasické TiddlyWiki s databázovým ukládáním dat. Databáze MySQL má pouze dvě tabulky, kdy první je pro ukládání vašich záznamů a druhá pro evidenci změn. Jediný nedostatek, který web má, je v tom, že editovat může prakticky každý. To určitě není ideální, nicméně je možné vše ošetřit přes soubor .htaccess. V každém případě je nezbytné pročíst si informace k instalaci ještě přes jejím zahájením, ušetříte si případnou nefunkčnost nebo její selhání.

První zkušenosti
Úprava webdesignu je stejná jako v TiddlyWiki, proto je zbytečné se o tom rozepisovat. V MyWiki jde o změny v externím souboru CSS, v PhpTiddlyWiki jsou kaskádové styly ve vlastní stránce (podobně jako v TiddlyWiki).
Jediná nepříjemnost obou webů, která mne hodně potrápila, je jejich konstrukce pro register_globals=On. Myslím si totiž, že málokterý poskytovatel dnes umožňuje otevřenou registraci proměnných. Nechápu, proč tak dobrý publikační systém není v tomto bodě dotažen. Web je nutné proto nejdříve upravit pro register_globals=Off. Naštěstí je na webu dost článků, které poradí, komunikace s autory je totiž v tomto případě trochu zdlouhavá. Přestože na Google.com běží diskusní skupiny pro TiddlywWiki, tento problém zde zatím nikdo neřešil. Také je třeba si uvědomit, že běžní poskytovatelé webového prostoru zdarma (Seznam, Volný, apod.) neumožňují publikovat v PHP. Jediný prostor zdarma s PHP (dokonce i s MySQL), který znám, je Webzdarma.cz, bohužel se svou typickou a nepříjemnou reklamou. Zajímavý přístup je u obou publikačních webů z hlediska prohlížeče. Tvořeny jsou (ostatně jako celá TiddlyWiki) pro FireFox, v Mozille a Opeře jsou také v pořádku. Bohužel, nejrozšířenější je stále Internet Explorer, a ten si s pozicováním odstavců dělá, co chce. Nepříjemné to je zejména v bloku MainMenu, který tvoří strukturu hlavních odkazů. Oba weby jsem přeložil do češtiny, ale zatím nejsou ve formě pro zveřejnění, protože nefungují bezchybně. V níže uvedeném odkazu najdete původní web PhpTiddlyWiki, je zde ke stažení i prázdná struktura, která je připravena k instalaci.
>>>>>

28-12-2005

Na Timovi
Ve světě