it´s too late to be late again

Články



Tablet a operační systém


Velké téma poslední doby - užitková hodnota tabletů a operačních systémů.

Jak vlastně přistupovat k různým platformám u nových technologií, mobilů a tabletů? Je nutné se jimi zabývat a sledovat snahy o komplexní řešení nebo brát od každého něco a na případnou systémovou propojenost jednotlivých přístrojů se vykašlat? Způsob používání těchto zařízení se opírá o několik aspektů, z nich bych zdůraznil především rychlost odezvy, přístupnost a spolehlivost. Kooperační pojetí je znát určitě u Samsungu a Apple, což prezentuje Android i iOS ve výborném světle. Právě zde se objevuje první pohled na výběr systému. Druhé kritérium se týká rozhodnutí, zda dát přednost otevřenému nebo uzavřenému systému. Android vnímám jako skvělé vykročení, které se ale díky velkému množství hráčů u jednoho míče může vymknout z rukou. Ač uživatel Linuxu, na Android si chci ještě chvíli počkat. Dokonce považuji uzavřené operační systémy na komunikačních zařízeních prozatím za užitečnější.

Šíře nabídky Open Source na počítačích dává velký prostor pro vlastní invenci. O co více očekávám zde, u jiných zařízení vnímám podobné aktivity jako brzdu. A další, spíše subjektivní pocit vyplývá z vývoje systémů. Linux se ve velké míře opírá o vývojářskou komunitu, kde komerční aspekt v primární úrovni nehraje zásadní roli. Podobná platforma u mobilů a tabletů ale sleduje hlavně cíle prodejnosti a komunitní pojetí se zcela vytrácí, což degraduje kouzlo naivních přístupů k Open Source. Taky je na místě otázka, zda holý Android uživatele nějak zvlášť zajímá? Největší prodejci zařízení s tímto systémem stejně vytvářejí vlastní rozhraní, které je další vrstvou nad Androidem. Proto také výchozí displeje mobilů jednoho výrobce vypadají stejně nebo podobně. A především uživatelsky velmi přístupně.

Že můj názor nemusí být ojedinělý, dokazuje nedávná statistika v USA o prodejnosti androidích tabletů. Vítězství Amazon Kindle Fire se může zdát překvapivé, neboť svojí nabídkou patří mezi možná nejslabší tablety. Tuto skutečnost je ale třeba vnímat jinak, vlastnit zařízení totiž není cílem, ale prostředkem pro konzumaci obsahu. A to Amazon umí prvotřídně, navíc si Android upravil po svém, uživatel jej ani nepozná. Podobně je na tom Apple iPad (iOS), přičemž jde navíc o technicky vybavený tablet. Právě uvedená dvě zařízení mi připadají z pohledu uživatele nejvice dotažená včetně cen. To neznamená, že některé systémy jsou horší nebo lepší. Tyto jenom zjednodušují. Je samozřejmě otázkou, co s postavením obou prostředí udělají plánovaná Windows 8. To bude ale záležet i na výrobci, který se systému na svých produktech ujme.

03-06-2012

Na Timovi
Ve světě