it´s too late to be late again

Články



Pracuji s Dropboxem


Clouds prostředí s tradicí a výbornou funkčností.

S online platformami, které umožňují ve větší či menší míře ukládat a zálohovat data, se v poslední době docela roztrhl pytel. A hodně se o nich píše, což je dobře. Tento článek nemá za cíl jejich srovnávání, takových je hodně, spíše jde o službu z pohledu běžného uživatele.

Nejdříve trochu slov o Google Drive a SkyDrive. Aplikace od Google, kterou jsem si zprovoznil, mi trochu zkomplikovala rutinní návyky v Docs a stále mi to vadí. Přitom strohost online prostředí mi vcelku vyhovuje. Teď marně hledám zpětnou cestu k opuštění Disku a používání Dokumentů, minimálně než si na novou strukturu zvyknu. SkyDrive se mi docela líbí, nabízí hodně možností, bohužel nevytváří systémovou složku ve správě souborů v Linuxu. Google sice zatím taky ne, ale zde je možné očekávat širší zapojení prohlížeče Chrome. Takže jako uživatel jsem si nevybral.

Dropbox dává ze všech běžných poskytovatelů nejmenší prostor. Způsob jeho dalšího navýšení mne moc nezajímá, v rámci textových souborů 2 GB nějakou dobu vydrží. Příjemný kredit je ale v multiplatformním přístupu. Poměrně vyrovnaně používám Windows a Ubuntu. Velkou část souborů, které potřebuji ve škole k výuce, ukládám právě do složky Dropboxu. Funkčnost je výborná a já, takto zhýčkán, svoji přípravu do školy opírám o tuto systémovou synchronizaci.

Již takový způsob využití mi stačí, ale přesto mohu jít dál. Podobnou aplikaci jsem nainstaloval do mobilu (Symbian), zejména pro občasnou nutnost pročtení některých souborů je tato služba skvělá. A třešničkou na dortu je využívání Dropboxu v iPadu. Nikdy by mne nenapadlo, kolik aplikací, které pod iOS běží, s Dropboxem spolupracuje. A protože se jedná o programy, které mají "pracovní charakter", dostává služba zajímavý rozměr.

U Nokie a Symbianu mne to tolik nepřekvapuje, ale přiznám se, že u zařízení od Apple bych takovou otevřenost nečekal. Nicméně díky za ni. Aplikace třetích stran jsou pro tablety strategicky důležité, jednak kvǔli prodeji přístroje, a dále pro nakupování přes App Store. Proprietární přístup Apple tím nijak narušen není a jejich vlastní prostředí iClouds má odlišnou filozofii.

BTW: Informace k případné registraci včetně odkazu je uvedena v mikroblogu (příspěvek z 24. 6. 2012).

25-06-2012

Na Timovi
Ve světě