it´s too late to be late again

Články



Born to run


Zrozeni k běhu aneb příběh o běžcích, kteří by neměli být nikdy opomenuti.

Říkají vám něco jména Martimano Cervantes, Juan Herrera, Ann Trasonová? Nebo Scott Jurek, Bosý Ted či Caballo Blanco? Pokud ne, nedivte se. Jejich disciplínu totiž asi nikdy neuvidí žádná olympiáda. Ledaže by na ni zařadili padesátimílové běhy v pohoří Blue Ridge nebo stomílové závody přes Mohavskou poušť.

Hraniční limity v běhání neexistuji, protože jsou dynamické a individuální. Běhám rád a jsem přesvědčen, že vím proč. Ale reálné příběhy, které kniha nabízí, dávají tomuto krásnému sportu nový rozměr. Neumím jej popsat, ale najednou mám pocit, že se na každý výběh musím dívat jinak. Ten úhel pohledu není odlišný, pouze širší.

Autor Christopher McDougall vytvořil skvělé dílo. Nesnaží se jen o popis čehosi, i jeho životní dráha se s osudy ostatních prolíná. Kniha je sice o běhání, zdaleka zde ale nejde pouze o sport. Vždy jsem říkal, že běh je pro mne určitým postojem, ale po této knize své osobní zdůvodnění vnímám jako docela přízemní. Jedním jsem si jist již nyní. Musím ji přečíst znovu, protože si při listování některé pasáže nevybavuji. Jedna z mála knih, kde jsem se tak moc těšil na každou další stránku, že jsem ji zhltal. Pokud běháte, knihu si přečtěte. Budete běhat častěji, déle a určitě s větší radostí.

BTW: Podtitul knihy je Zapomenutý národ a tajemství nejlepších a nejšťastnějších běžců světa.
>>>>>

03-08-2012

Na Timovi
Ve světě