it´s too late to be late again

Články



jQuery pro neprogramátory


Autor: Ondřej Baše
Vydal: Computer Press, 2012

jQuery pro neprogramátory Hned v úvodu musím podotknout, že název publikace obsahu tak úplně neodpovídá. Neumím si představit její využitelnost bez alespoň základních programovacích návyků. To už mi je sympatičtější podtitul Průvodce využitím knihovny jQuery UI, protože přesně tuto roli kniha splňuje. Podobných knihoven je k dispozici více, všechny mají jedno společné. Využívají v maximální možné míře JavaScript a dávají mu řád. Což nejlépe pochopíte při zápisu kódu podle promyšlených postupů a schémat. Pokud se budete držet předložené osnovy, uznáte, že publikace je vynikající.

HTML 5 neuvěřitelným způsobem zabírá stále větší prostor, už je téměř jedno, jestli má nebo nemá nějakou standardizaci. Prohlížeče se mu přizpůsobují v každé nové verzi a vypnout v nich JavaScripty si už asi troufne málokdo. Takže zbývá jediné, najít uplatnění. Příkladem je využívání asynchronního přístupu při výměně dat (AJAX) v různých internetových e-shopech, to ale není téma pro každého. Mnohem zajímavější jsou lightboxové galerie, které ve vysoké míře využívají CSS i podporu v prohlížečích.

O fotogalerii se zmiňuji z toho důvodu, že publikace nabízí kompletní programování celé webové aplikace. Dnes se běžně používá zobrazování obrázků s malými náhledy, následným zvětšením včetně efektů v podobě intuitivní navigace a je možné mu dát skvělé grafické provedení v poloprůhledné vrstvě. Podobné galerie jsou volně k dispozici, jejich implementace do webů je velmi jednoduchá. Ale mít vlastní zpracování může být zajímavou výzvou. Pokud si dáte práci a galerii vytvoříte, kromě hotového produktu je zde velká přidaná hodnota v nových dovednostech. Ty jsou k nezaplacení, protože jQuery má díky srozumitelné struktuře velké využití i v dalších tématech.
>>>>>

16-12-2012

Na Timovi
Ve světě