it´s too late to be late again

Články



Napište to tam s těmi přívlastky


Jak napsat hodně slov aneb Těšte se voliči, přicházíme.

Tak se nám blíží volby a hlubokomyslné úvahy politiků se začínají pomalu ale jistě klubat na svět. Na televizní diskuse plné politických splašek v podobě vzájemných osočování a následných obhajob jsme již zvyklí, to jiné nebude. Přečetl jsem si ale také článek v únorovém Měsíčníku Karlovarského kraje, kde své pocity k optimalizaci školství líčí jeden krajský opoziční zastupitel. Musím říct, že některé věty mne docela zaujaly. Nikoli ovšem svým obsahem, ale skladbou. Okamžitě jsem si vybavil první díl známých "Básníků..." a památnou větu "...napište to tam s těmi přívlastky...". A tak po pročtení článku vím, že analýza má být důkladná, úroveň zařízení nikoli pouze fyzická, ale také morální, veřejnost odborná i laická, varianta nejvhodnější, projednání důkladné a trpělivé, atd. Ještě, že tu češtinu máme, hned je vidět, že je to jazyk užitečný a tvůrčí. Bohužel, obsah části článku týkající se optimalizace školství je naprosto o ničem a počet přívlastků nad uvedeným obsahem jednoznačně zvítězil.

Nejvíce mne ovšem zaujala věta s hluboce politickým rozměrem - ...teprve na základě důkladného a trpělivého projednání s odborníky a vysvětlení laikům a na základě připomínek se měla vybrat nejvhodnější varianta, která by byla projednána ve všech orgánech kraje a pravděpodobně schválena... Osobně si vykládám tuto větu jako "odklad na neurčito".

Najednou je zřejmé, že nejde o optimalizaci školství, ale o to, že se blíží volby, a tudíž roste touha politiků dát o sobě zase jednou vědět. Tady to nakonec skončilo u nic neříkajích frází v uvedeném Měsíčníku. Takové počtení ale lecos napovídá, takže jsem vlastně rád, že článek vyšel. Protože v tak malém kraji, jako je náš, vypadá hra na vysokou politiku dost směšně. Ostatně jako vždy, když se osobní názor mění v názor politický.

22-02-2006

Na Timovi
Ve světě