it´s too late to be late again

Články



Příkazový řádek Windows 7


Autor: Ondřej Bitto
Vydal: Computer Press, 2011

Příkazový řádek Windows 7 Operační systém Windows 7 je podle mne to nejlepší, co v programátorských laboratořích Microsoftu vzniklo. Jde o prostředí poměrně rychlé, relativně stabilní a velmi příjemné pro běžnou práci. Když pominu trochu nešťastné "Visty", tak po WIN XP je zde opět systém, který může sloužit. To píšu s vědomím, že v prodeji je už verze 8. Pokud totiž pracujete na desktopu nebo notebooku, oproti sedmičkám vám žádnou přidanou hodnotu nedávají. Jestliže ale počítáte s tímto novým operačním systémem pro mobilní zařízení a tablety a propojením služeb s počítačem, asi jedině Windows 8, to je vcelku jasné.

Zpět ke knize. Podtitul Rychlá řešení pro správu systému a konfiguraci sítě říká, kam autor míří. Většina uživatelů v dnešní době ani neví, že nějaká aplikace Příkazový řádek v jejich systému je. A pokud jej náhodou zapnou, hned hledají křížek vpravo nahoře. Což je škoda, neboť pomocí něj lze řadu jiných procesů sledovat rychleji. Bariérou je samotný vzhled Příkazového řádku a pouze textový výstup. Pro pamětníky DOSu nejde o nic tajemného, ale současná GUI generace to vnímá spíše jako dobrodružství, nebo komplikaci. A to je škoda. Takže pokud si do vyhledávače v nabídce Start zapíšete zkratku cmd (Commander), aplikace se spustí. Stačí pouze otevřít knihu a začít si hrát.

Nedávná zkušenost: prakticky do poslední aktualizace Javy jsem téměř rok nedokázal spustit grafickou nadstavbu pro nás důležitého evidenčního programu, který díky chybě v Java Platform SE Binary nereagoval na běžné spuštění. Příkazový řádek byl jedinou šancí a nikdy nezklamal. Nejdříve se rozběhla podpora Javy (java -jar), poté program (program -jar). A všechno fungovalo. Což je příklad situace, ve které se může ocitnout kdokoli. Takže díky za Příkazový řádek.
>>>>>

19-03-2013

Na Timovi
Ve světě