it´s too late to be late again

Články



O dvou knihách z mikroekonomie


Publikace, které mohou pomoci při studiu ekonomie.

Mikroekonomie bez předchozích znalostí
Autor: Craig A. Depken
Vydal: BizBooks, 2013


Mikroekonomie bez předchozích znalostí Tato edice je trochu zvláštní. Uvádět v názvu "bez předchozích znalostí" je totiž docela odvážné. Studium podobných knih musí na něčem stavět, na prvním místě je určitě motivace, a také si umím představit potřebu solidních znalostí matematiky. Potom již nic nebrání pronikat do tajů u studentů vcelku obávaného oboru. Obsahově je publikace zaměřena na hodně oblastí. I přes šíři záběru není povrchní, přestože jsem uvedl, že je vhodné vycházet z matematických znalostí, není to tak náročné jako u druhé knihy. Určitě je důležité umět číst grafy, především na nich stojí řada výkladů. Jedná se o běžné ekonomické pojmy, které jsou prezentovány srozumitelně. Příklady jsou jednoduché a pochopitelné, je jich dostatek.
Co mi docela vadilo, je malá velikost písma. Podobný tisk není moc dobrý pro studium, řádky jsou husté a písmo je patkové. Je jasné, že zvětšení by vedlo k navýšení počtu stran, který není malý, ale jako čtenář bych to uvítal. Také zvýraznění důležitých pojmů nebo vzorců v textu by knize určitě prospělo. I přes tyto typografické nedostatky jde ale o zajímavou knihu, je to problém formy, nikoli obsahu.
>>>>>

Základy mikroekonomie
Autoři: Pavel Tuleja, Pavel Nezval, Ingrid Majerová
Vydal: Computer Press, 2011


Základy mikroekonomie Výborná učebnice v 2. aktualizovaném vydání by mohla navazovat na výše uvedenou. Není jejím pokračováním, ale z hlediska jednotlivých témat je odbornější. Díky zaměření na studijní cílovou skupinu (vysoké školy ekonomického směru) používá vyšší matematiku, kde se ukazuje význam matematické analýzy. Takto zpracovaná problematika určitě není pro laika, ale pokud máte matematiku rádi, zde si pochutnáte. Velké množství teoretických výkladů vychází z praktických příkladů; kde jsou třeba grafy, tam je najdete a obsahový záběr je dostačující. I přes slovo základy v názvu zde najdete hodně odborných pojmů, a pokud srovnáte jednotlivé kapitoly s nějakými vysokoškolskými skripty, možná se vám bude kniha studovat i lépe.
Z uvedených dvou knih mne tato zaujala víc, ale to je díky matematice, která prochází oběma publikacemi. Je to přesně jako ve výuce, v podstatě jsou zde odpovědi na otázky: "K čemu jsou ty derivace dobré?"
>>>>>

20-04-2013

Na Timovi
Ve světě