it´s too late to be late again

Články



Vytváříme mobilní web a aplikace pro chytré telefony a tablety


Autoři: Earle Castledine, Myles Eftos, Max Wheeler
Vydal: Computer Press, 2013

Vytváříme mobilní web a aplikace pro chytré telefony a tablety Jak překlopit letitý ale funkční a smysluplný web do mobilní varianty je oříšek pro mnoho programátorů. Je zde několik vlivů, které jsou přirozenou bariérou. Každá změna bolí a zde je nutné sáhnout do HTML 5 a CSS 3. Jestliže je autor webu příliš zahleděn do konzervativních přístupů vyžadujících validaci W3C, musí být v tomto případě trochu frustrován. A právě z toho důvodu je třeba číst podobné knížky. Je totiž nezbytné oprostit se od skutečnosti, že kód s chybami komplikuje načítání v prohlížeči. Jednak se s tím počítá, a dále při dnešních rychlostech zpoždění ani nezaznamenáme. Významným posunem je také odklon mobilních přístupů od technologie Flash a využívání HTML 5 v kombinaci s javascriptovými knihovnami a zmíněným CSS 3.

V případě této publikace máte k dispozici ucelený postup pro vytvoření rychlého webu nebo webové aplikace. Zejména ten druhý směr je pozoruhodný, neboť díky vhodnému využití kaskádových stylů, meta informací a ikonického přístupu můžete dosáhnout velmi efektivního dílka, které se tváří jako samostatný prográmek.

Cest je více, já si delší dobu zvykám na strukturu webu, která stojí na knihovně jQuery. Jednak mi vyhovuje přehlednost a jednoduchost kódu, a dále mám k dispozici kvalitní literaturu a silnou podporu na straně největších internetových platforem. Různé efekty jsem přidával na web již dříve, ale až s příchodem tabletů narůstá význam podobných přístupů.

Kniha vám nabízí kromě úvodních informací také několik složitějších témat. Zejména tvorba layoutů, navigačních prvků a zapojení ikon pomocí webových praktik je žádoucí, protože vámi vytvořená aplikace by měla být nezávislá na operačním systému. K tomu je HTML 5 ideální, neboť nepotřebujete žádné proprietární prostředí, kód můžete psát v čemkoli, na co jste zvyklí.
>>>>>

14-05-2013

Na Timovi
Ve světě