it´s too late to be late again

Články



Řízení IT projektů pro úplné začátečníky


Autor: Tomáš Komzák
Vydal: Computer Press, 2013

Řízení IT projektů pro úplné začátečníky Velmi populární téma řízení projektů se objevuje v mnoha publikacích. Jejich obsahová kvalita je různá a vzhledem k tomu, že existují i podobně zaměřené weby, je docela odvážné je vydávat. Projekty se v posledních letech zabývám velmi často, od jejich psaní a realizaci až po vzdělávání. Proto jsem u přidané hodnoty v podobných knížkách docela skeptický. A se stejným pocitem jsem otevřel i tuto publikaci. Nevěřím totiž, že takto se rodí projektový manažer, i když anotace knihy něco podobného naznačuje.

Nejsem zklamán. Ovšem za předpokladu, že z názvu vyhodím IT. Pokud si totiž knihu pročtete, dojdete k závěru, že o informační technologie nejde. Resp. jde, ale úplně stejně jako o jiné oblasti. Všechna témata jsou totiž aplikovatelná na obecné řízení projektů. Řekl bych, že asi žádná informace nebyla pro mne úplně nová, snad jedině syndrom mrtvého koně, to je moc hezká ukázka efektivity řešení. To ale neznamená, že kniha je špatná. Naopak, pročetl jsem ji s velkou chutí. Její obsah má totiž docela velký záběr a autor se věnuje všem základním otázkám, na které by měl znát odpověď každý projektový manažer. Text není rozplizlý ani příliš stručný a jsou z něj cítit osobní zkušenosti.

O stejně zaměřené knize jsem už jednou psal, šlo o dílo velmi rozsáhlé a komplexní, které se svým teoretickým obsahem hodí k hlubšímu studiu. Tuto publikaci bych doporučil jako podpůrný materiál pro kurzy, které se na řízení projektů zaměřují. Hodí se jako příklad praktického řešení a navíc jsou některé ukázky skvělé pro diskusi.
>>>>>

24-05-2013

Na Timovi
Ve světě