it´s too late to be late again

Články



Mobilní Chytrák Tim


Konečně jsem se donutil k napsání mobilní verze webu.

K tomuto kroku jsem se chystal už několikrát. Když pominu chronický nedostatek času, je zde ještě jeden bod k rozhodování. Je lepší vytvářet mobilní verzi webu nad stávajícím, nebo zvolit nový osvědčený publikační systém, který tuto možnost má již díky CSS v sobě? Nakonec mne k vlastní tvorbě dohnal poskytovatel webového prostoru, neboť bych musel zakonzervovat současnou databázi a další zakoupit. To mi připadá zbytečné, takže stále vycházím z té původní.

Základ je zřejmý, layout musí vycházet z HTML 5 a CSS 3, jinak nemám šanci garantovat rozumnou přístupnost. Jako poměrně zarytý propagátor čistého kódu (X)HTML jsem musel ze svých nároků ustoupit. Je fakt, že dnes jde spíše o postoj než o praktické využití. HTML 5 a CSS 3 sice stále nemá uznaný standard a plnou podporu ve všech známých prohlížečích, je ale funkční a hlavně v přenosných zařízeních zásadní.

Mobilní Chytrák Tim

Jako základ jsem využil článek na webu Maxiorel.cz, který je opravdu výborným vstupem. I když jsem si už dříve napsal webovou aplikaci pro odesílání mikrologů na Chytráka Tima pro iPad a iPod Touch, šlo o rozhraní pouze pro mne. Nyní jde o web! Nejsilnější z celého článku jsou podle mne dvě aktivity: chování webu v závislosti na rozlišení prohlížeče a tlačítko Menu, které má design v CSS 3. To je tak pěkně zpracované, že jsem jej nechal v původním provedení.

Pro mne bylo důležité rozhodnutí, co z webu vlastně budu v mobilní verzi chtít. Především je zde Mikroblog. Dále Články, které se podařilo mít pod rubrikami. Problém se objevil u obrázků na některých mobilních OS (např. Symbian), ale řešení se našlo. Nakonec jsem došel k závěru, že to vlastně stačí. Doplněno o několik informací o webu a výsledek je na světě! Podstatné je, že pracuje nad PHP a MySQL jako klasický web. Využívá efektní ikony pro umístění zástupce na ploše iPodu a hlavně bezvadně funguje. Umožňuje odeslat zprávu z formuláře a je dostatečně rychlý i při pomalejším připojení.

Nakonec ještě umístění. Opět rozhodování, zda výběr verze nechat na uživateli, nebo použít responsive design závislý na rozlišení. Zvolil jsem první variantu a mobilní zpracování je pod adresářem (chytraktim.cz/mobil/).

16-06-2013

Na Timovi
Ve světě