it´s too late to be late again

Články



Nápadník aktivit a her do hodin matematiky


Autoři: Heiko Etzold, Ines Petzschler
Vydal: Edika, 2013

Nápadník aktivit a her do hodin matematiky Učíte matematiku a docházejí vám nápady pro motivaci? Pokud ano, proč nevzít do ruky tzv. učitelův autopilot a nezkusit trochu pohledat? Publikace má formát A4, což je docela důležité. Nabízí totiž zajímavé hry, které mají velký potenciál pro zapojení do výuky a velikost je optimální pro použití. Vzdělávací systém ve výuce matematiky v posledních letech prochází rezignací a výstupy to potvrzují. Je téměř povinností využívat všech motivačních prvků, které se objeví.

Je nezvyklé, že v době multimediálních technologií vyjde sbírka ve formě metodických listů, hracích polí a matematických úloh, která chce obstát vedle tabletů a interaktivních tabulí. Především je to ale správný krok. Jakkoli mi například vadí, že učitelé matematiky velmi sporadicky zapojují do výuky tabulkové kalkulátory (Excel, Calc), pokud se objeví podobná publikace, je nutné ji mít!

Nápady jsou skutečně promyšlené, v podstatě je možné říct, že nějak podobně by měly vypadat DUMy. Tato kniha má koncepci, tematicky zasahuje do aritmetiky, geometrie, funkcí a kombinatoriky. Všechny hry mají konzervativní zpracování, místo klávesnice a myši potřebujete spíše nůžky a laminovací stroj.

Nevím jak vám, ale mně se líbí představa motivace, ve které se střídají aplikace v tabletu plné špičkově a poutavě zpracované grafiky, společně se skládáním kvadromina, pexesem nebo kombinatorickým využitím hrací kostky. A navíc jsou všechny hry opravdu pěkné.
>>>>>

20-07-2013

Na Timovi
Ve světě