it´s too late to be late again

Články



Nokia Lumia 920


První článek o WP8 byl po týdnu užívání. A po třech měsících?

Nejdříve stručně ke zkušenosti s Windows Phone 8. Z hlediska systému jde o stabilní a moderní prostředí, které je dostatečně intuitivní. Logika WP8 je snadno pochopitelná a způsob připojování dlaždic na úvodní displej velmi pohodový. Nízká rozšířenost systému není dána tím, že je horší než Android nebo iOS, ale protože Microsoftu všechno dlouho trvá. Podle mne jsou tyto tři platformy na srovnatelné úrovni a každá má svoji "přidanou hodnotu". U WP8 je podpořena přístupem Nokie a její nabídkou aplikací, které mají velký uživatelský přínos.

Teď k vlastnímu mobilu. Lumia 920 v sobě soustřeďuje prakticky vše, co lze na telefonu pochválit. Hardware je velmi kvalitní, což je u Nokie standard. Konstrukční zpracování výborné, zobrazovací schopnosti rovněž. Rychlost je nadstandardní, pro mne zásadní multitasking spolehlivý. Fotí excelentně, což platí i pro nahrávání videa. Výdrž je srovnatelná s jinými přístroji v této úrovni, doba nabíjení krátká. Paměť 32 GB ukazuje, že paměťových karet netřeba, složková struktura po připojení k PC je velmi jednoduchá a umožňuje bezproblémové přesouvání souborů.

Bohužel jsou zde i negativa. Pro mne velmi neobvyklá velikost mobilu, telefon používám jako sporttester pro běhání, takže si stále zvykám. Sehnat sportovní pouzdro je nemožné, fólii na displej rovněž. Horší je ale bezdrátové nabíjení jako součást konstrukce. To mělo být pouze alternativou, u takového mobilu bych podobný krok očekával, telefon by byl lehčí. Navíc, jak ukazuje Lumia 925, asi to výrobci dochází také. Dále není dotažena společná hlasitost pro hudbu i zvonění, snad je jednou aktualizace systému oddělí.

Běžné funkce, které Lumia poskytuje prostřednictvím systému i aplikací třetích stran, jsou spolehlivé a dostupné. S jejich nabídkou jsem spokojen, protože mi mobil nenahrazuje počítač, to raději sáhnu po tabletu. Snad jediný slabý článek tvoří produkty Google, což není dáno odlišností systémů, ale obchodní politikou. Když to jde pro iOS, proč ne u WP8?

Dlaždice mne baví velmi. Přistupuji k mobilu tak, že na úvodním displeji chci mít vše podstatné a bez listování, což je zvyk ze staršího Symbianu. A tak je různě přesouvám, měním velikosti, kombinuji vhodné "sousedy", abych vše zítra zase trochu pozměnil. Je to lepší zábava než většina her, ty mne totiž po nějaké době omrzí.

BTW: Vtipnou zkušenost mám z jednoho elektro řetězce. Na dotaz, proč nemají vystavené žádné Nokie, jsem dostal odpověď, že jde o značku, kterou prý stejně nikdo nechce. Což si vykládám tak, že buď je Nokia skutečně v agónii, nebo se z ní naopak stává mobil jen pro fajnšmekry.

15-09-2013

Na Timovi
Ve světě