it´s too late to be late again

Články



Kdo je Sběratel kostí?


Napínavý román pro čtenáře, kteří něco vydrží.

Sběratel kostí Kdo nečetl Sběratele kostí, přišel o hodně. Napínavý příběh sadistického vraha, který si své oběti opravdu vychutnává. Uvařena v páře, okusována krysami nebo pomalu utopen, každá vražda je nechutně brutální. Již začátek v podobě na kost odhaleného prstu s navléknutým prstenem je hodně odpudivý. Touha Sběratele není po lidském těle, ale po jeho kostech. Podivný pohled pod lidskou kůži, kde vrah obdivuje to, co normálně nevidíme, a kdy se snaží doplňovat svoji sbírku těmi nejnádhernějšími exempláři. Když se navíc ukáže, že vrah postupuje systematicky podle jedné staré knihy, Amelie Sachsová má konečně nějaké vodítko. Jenom motiv stále není jasný. A tak Lincoln Rhyme svým klasickým systematickým přístupem pomalu skládá puzzle, které do sebe nějak stále nechtějí zapadat. Klíč, podle kterého si maniak vybírá své oběti, a potom je zabíjí, stále nemá logiku.
Vrah si hraje s časem, nechává své pronásledovatele přiblížit s přesvědčením, že nakonec svůj čin vždy stihne vykonat. Sachsová je na roztrhání, protože interval mezi vraždami a nelezením obětí se neustále zkracuje. Když už to vypadá, že se v pátrání oba pohnuli dopředu, je najednou všechno jinak, motiv v podobě podivné msty je na světě a Rhyme má co dělat, aby přežil.

Je to první kniha, kdy na scénu vstupuje Amelie Sachsová, aby se do všech dalších příběhů stala prodlouženou rukou Lincolna Rhyma. Kniha je opravdu napínavá, vzorová ukázka psychotrilleru. Navíc i filmové zpracování je uděláno dobře. Dnes už je Sběratel kostí tak trochu evergreen, přesto má obrovské kouzlo napětí.

06-04-2006

Na Timovi
Ve světě