it´s too late to be late again

Články



iPod touch po roce


Univerzálnost malého zařízení je stále fascinující.

Je to téměř rok a půl od chvíle, kdy jsem začal používat iPod touch 5. generace. Jinými slovy, nejnovější multizařízení v této oblasti. Což vidím jako ideální čas pro zhodnocení přístroje. V době pořízení jsem již několik let poslouchal hudbu ze staršího přehrávače, který byl schopen běhat i v iOS 4. Neuměl fotit, ale byl a stále je skvêlý. Nový přístroj je ale liga nejvyšší.

Nedávno jsem napsal, že iPod touch je jediné applovské zařízení, které nemá alternativu v jiných systémech. Je to logické, hudební přehrávače a fotoaparáty jsou ve většině mobilů, tak proč jim vyrábět konkurenci, že? Ono je to ale všechno trochu jinak. iPod touch je svým způsobem geniální. Pouze dvě funkce jej odlišují od iPhonů, resp. mobilů, nemá GSM a GPS. První funkce je logická, druhá nedostatek. Naštěstí jediný. Tyto vlastnosti vyvažuje jiná, a to obrovská výdrž baterie. A nádherný design, což není nic překvapivého.

Za uplynulý rok jsem s ním nafotil několik tisíc fotografií a natočil desítky videí. Propojení s iPadem přes FotoStream je výborné a šetří čas. Více než 3000 skladeb mi stále zanechává velkou rezervu volného prostoru (32 GB) a použité aplikace fungují spolehlivě. Retina displej (4") je špičkový, ovládání tradičně pohodové. Oblíbenou hru Temple Run jsem z tabletu dávno odinstaloval, ale v iPodu mne stále baví. Systémová kalkulačka je propracovaná a výukové aplikace pro matematiku rovněž.

Poslední velkou výzvou pro mne byl program Vernier Video Physics. I když jde o práci spíše pro tablet, u menšího zařízení funguje také perfektně a jedná se především o zvyk. Rychlost procesoru je velká a prakticky jedinou brzdou je má nešikovnost. Nakonec se podařilo video natočit, zpracovat a exportovat na YouTube. To vše za několik minut. Intuitivnost je evidentně na prvním místě.

Nevím, jestli bude mít Apple potřebu toto zařízení nějak vylepšovat. Snad jedině o GPS, což by se hodilo pro sport. Asi by takový krok dost razantně zamával s cenou, takže je otázkou, zda by si potom iPod touch našel zákazníky. Navíc je v prodeji poslední verze iPod Nano, která je hodně povedená. Umím si představit i variantu, kdy bude mít přehrávač SIM kartu pro data, ale telefonovat s ním nebude možné. To už je ale asi úvaha hodně přes čáru, že?

17-04-2014

Na Timovi
Ve světě