it´s too late to be late again

Články



Krátce o 3D tisku


Technologie, které by to ve školách docela slušelo.

Nedávno jsem se zúčastnil školení v 3D tisku, na které jsem se opravdu těšil. Jednak mne zajímalo prostředí, ve kterém tiskárny vznikají (Josef Průša je autorem jedné z nejzajímavějších technologií poslední doby), a dále vlastní téma 3D tisku. A samozřejmě skvělá filozofie Open Source, ze které celý projekt vychází. Otevřená konstrukce tiskárny PRUSA i3 je opravdu hezká. Jednoduchost a účelovost každé součástky je detailně promyšlena a nic zde není zbytečně. Navíc jsou všechny materiály levné a snadno dostupné. Když navíc plastové části vyrábí pro svoji sestřičku jiná tiskárna ve vedlejší místnosti…

Píšťalka a myš

Tisková technologie je kouzelná. Před očima vyrůstá prostorový objekt, který se skládá z postupujících vrstev vtiskovaných na ty spodní. Pěkný výstup mám za půl hodiny a nevěřícně zírám na to, že vše funguje. 3D tisk je záležitost informatiky, fyziky a chemie. Zejména poslední oblast mi dělala největší problémy, namíchat správnou koncentraci acetonu a rozpuštěného materiálu ABS byla zpočátku neřešitelná záležitost. I když se již docela trefuji, u každého modelu s napětím sleduji rizikovou první vrstvu.

Skvělé je vytváření objektů. Jednak webová aplikace Tinkercad umožňuje zajímavé a jednoduché skládání online, a dále lze kód výstupu z programu Slic3r (formát gcode) studovat např. v PSPadu. Rozhodně nesmím zapomenout na Thinkverze, protože katalog nádherných návrhů pod licencí Creative Commons nabízí stovky hotových modelů pro tisk včetně pověstné a zcela funkční píšťalky nebo hezké myši.

24-05-2014

Na Timovi
Ve světě