it´s too late to be late again

Články



Krocení nekonečna


Příběh matematiky od prvních čísel k teorii chaosu
Autor: Ian Stewart
Vydal: Computer Press, 2014

Krocení nekonečna S matematikou trávím od první třídy celý dosavadní život. Když si vybavím jednotlivé žákovské a studentské etapy, tak si uvědomuji, že první setkání s její historií proběhlo až na fakultě. Dodnes si pamatuji publikaci plnou matematických paradoxů, která mne tenkrát uchvátila. Ale vzpomínky na matematiku na základní škole a na gymnáziu nemají s historickými milníky v matematice nic společného. Proč takový úvod k recenzi knihy? Je to jednoduché, uvedené příběhy mají tak silný náboj, že by se mohly dostat i do výuky.

Patřím ke generaci, která na střední škole musela pro logaritmy a goniometrii používat tabulky. Zpětně smekám před všemi, kdo je sestavovali. Protože moji studenti ví, jaký obdiv má v mých očích graf logaritmické funkce nebo ladnost sinusoidy. A témat k diskusi je tolik, že je vždy kam sáhnout. Publikaci bych rozhodně doporučil všem kantorům matematiky. Důvod je prostý, hledání motivace. Kdysi jsem napsal, že matematika vychovává, ona ale také formuje názor na bytí.

Zpět ke knize. Místo mnoha oslavných vět stačí jedna: je vynikající! Přestože by se každá její kapitola mohla stát základem samostatné publikace, autor dokázal všechny sestavit do logické struktury. Zejména pro ty, kdo vidí i do fyziky, nabízí výborné čtení. S nostalgií jsem zavzpomínal na studentská léta a zajímavé přednášky, které jsme se spolužákem ve vlaku vždy dlouho rozebírali. Některá naše témata jsem totiž nalezl i v této knize.

BTW: Kdykoli vyučuji sférickou a cylindrickou soustavu, chci, aby se studenti snažili vidět stejné objekty jinak. Aby byli méně závislí na jednom myšlenkovém nástroji. A když zazní slavná Menelaova věta: "Mají-li dva trojúhelníky shodné vnitřní úhly, potom jsou shodné - mají stejné rozměry a tvar."? Skvělé téma pro diskusi.
>>>>>

20-07-2014

Na Timovi
Ve světě