it´s too late to be late again

Články



Video v mobilním provedení


Co chci? Natočit, rychle upravit a sdílet. To vše pomocí jednoho přístroje z kapsy.

Střihy videa na PC mne nikdy moc nebavily hlavně díky dlouhé době při ukládání do exportních formátů. Mám za sebou dokonce dávný kurz na zpracování videa ještě z dob SIPVZ. Zkoušel jsem jeho tvorbu pod Windows i v Linuxu, dokonce to i učil, ale pocitově nic moc. První video po dlouhé době, které jsem vytvořil opravdu s chutí, bylo v iPadu a v aplikaci iMovie. Jobsovo přesvědčení, že jakákoli činnost na tabletu nesmí uživatele zdržovat nebo otravovat, zde bylo dotaženo do solidního konce. Program mne baví stále a asi ještě dlouho bude.

Videomomentky

Velkou radost mi nyní udělali tvůrci v Nokii/Microsoftu. Kromě již starší a vcelku jednoduché aplikace Nokia Video Trimmer se nově objevila jiná. Pod názvem Videomomentky umožňuje točit, lehce upravit a exportovat krátké sekvence do 60 sekund. Vzhledem k tomu, že moje starší Lumia 920 má pro natáčení stabilizátor, výsledná videa jsou koukatelná. Samozřejmě technicky, kompozičně je neposoudím. Doplnění o titulky a zvukovou kulisu je pohodlné a víc ani není potřeba. Vše se odehrává ve čtyřech krocích (ořez, titulky včetně výběru motivu, hudba z přednastavené nabídky a uložení).

Videomomentky

Nutno říct, že RAM 1 GB u 920ky jede na plnou kapacitu. Ukládání občas spadne, takže je nutné video sestříhat znovu. Aplikace bude ideálně běhat na operační paměti 2 GB a například Lumii 930 vidím jako skvělý přístroj pro tyto náročnější činnosti i díky většímu displeji. Export je možný především pomocí mailů nebo na OneDrive. Pro umístění na YouTube je nutné použít jinou aplikaci Nokia Video Upload. Zde se projevuje zásadní nedostatek, který pramení z nedohody mezi Microsoftem a Googlem, takže stále musíte zapomenout na Hangouts, Google+ nebo přímý upload do YouTube.
>>>>>

14-10-2014

Na Timovi
Ve světě