it´s too late to be late again

Články



Mapy.cz a horská putování


Když je aplikace užitečná a navíc opravdu zábavná, je radost vydat se do hor.

Mapové podklady ve spojení s GPS mne hodně baví. Na mobilu znamenají neuvěřitelnou svobodu. Používám Google mapy na tabletu a Here mapy od Nokie na mobilu. Nejčastěji ale ty, které jsou nativní pro Sports Tracker nebo Endomondo.

Letos na dovolené jsem poprvé vyzkoušel Mapy.cz od Seznamu, hlavně jejich turistickou verzi. Šlapali jsme po Krkonoších, což bylo ideální prostředí pro jejich vyzkoušení. Vzhledem k tomu, že šlo o offline aplikaci, byl jsem zvědav především na jejich aktuálnost. A výsledek?

V Krknoších 2014

Lepší mapy do míst, kde to příliš neznám, jsem ještě v rukou neměl. Absolvovali jsme dost tras, které byly bez turistického značení, všechny byly na mapě vyznačeny. Ty obarvené ani nemusím zmiňovat, byly přesné a odpovídaly skutečnosti. Možnost přiblížení je k nezaplacení, ale největší bonus je v propojení s GPS. Na mapě sledujete neustále svoji polohu, pokud se posunete mimo displej, modrá bublina vás nasměruje zpátky. Zpracování a přístupnost na jedničku, což zmiňuji hlavně proto, že jsem občas v různých diskusích zaznamenal obavu z jejich stárnutí.

V našich lesích, kde znám každou pěšinu, to moc neocením, ale jinde rozhodně ano. Velkou radost mi udělala nedávná aktualizace, která nabídla i offline mapy pro Slovensko. Abych nezapomněl, používám Lumii 920 s WP 8.1, kde jsem nezaznamenal žádný problém. Opět český produkt, který má bezvadné provedení a výraznou přidanou hodnotu v efektivitě využití.

09-11-2014

Na Timovi
Ve světě