it´s too late to be late again

Články



Nejste tak chytří, jak si myslíte


Autor: David McRaney
Vydal: BizBooks, 2014

Nejste tak chytří, jak si myslíte Život je plný představ z nichž některé jsou mylné, jiné reálné. A zkoumání těch druhých je stejně matoucí jako kterýchkoli jiných. Dennodenně se chytáme do pastí, které nám do cesty klade naše okolí. A kupodivu se z nich většinou dostaneme ven. Když čteme o tom, jak nás klame svět okolo včetně vlastního mozku, můžeme podlehnout totální skepsi, nebo se pokusit dostat se nad tu hromadu bludů, které nás obklopují a straší.

Podobné pocity jsem měl při čtení této knihy. Každá kapitola je uvedena mylnou představou a následnou pravdou. Netvrdím, že to tak pokaždé je, řada úvah ale stojí za zamyšlení. Chvílemi jsem se i docela bavil, některé výstupy jsou tak depresivní, že je ani nelze brát vážně. Ale většinou má autorova myšlenka reálný základ. Vychází z různých šetření a výzkumů, které se prezentují na konkrétních příkladech. Nemám příliš v oblibě podobná zobecňování, ale tady mi nevadila. Všechny uvedené klamy není možné popsat, navíc byste si třeba ani nechtěli potom knihu přečíst. Ale dva příklady uvedu.

Kapitola Iluze průhlednosti mne hodně bavila. Nebývám trémista, nepropadám panice, když se mi povídání při nějakém školení nezdaří, a asi umím situaci vyhodnotit. Samozřejmě přemýšlím, kdo co na mně poznal. Teď vím, že vlastně nic, což je docela dobrý pocit.

Předposlední blud je nádherným vyústěním všech předchozích úvah. Pohled na svět očima hazardního hráče je optimistický (jinak by asi nehrál, že?) buď naivně, nebo reálně. Jeho postoj ke hře je cílený a i když v obou případech prohraje, u zklamání založeného na zkušenostech jde o mylný pocit, že má situaci více pod kontrolou.

Na závěr jsem si nechal tzv. efekt kotvy: každý prodejce, který vám říká, že na zakoupení čehokoli ušetříte, si myslí, že jste hloupí!
>>>>>

15-02-2015

Na Timovi
Ve světě