it´s too late to be late again

Články



Mobilní Evernote


Slon v zeleném poli kouzlí prakticky na všech platformách.

Před několika týdny jsem psal článek o volbě mezi OneNote a Evernote. Mám to stále nerozhodně, ale text údajně stranil spíše produktu od Microsoftu. A tak zkouším psát tento delší text, na kterém chci otestovat, jak lze na mobilu pracovat v Evernote. I když velkou roli hraje použitý operační systém, já obě aplikace používám poměrně vyváženě na více platformách.

Microsoft má logicky primární zápisník v podobě OneNote, který je vynikající. I když jde o produkt systému známého svojí uzavřeností, za poslední rok vyrostl v multiplatformní aplikaci. Současná strategie je zaměřena na co nejširší rozptyl od MS na konkurenční platfotmy, hlavně na Android a iOS. A právě to je důvod, proč znovu testuji využití Evernote. Tato služba je poměrně rozsáhlá, od mobilních aplikací až po desktopové. Mne zajímá především jako webový zápisník, nabídka je ale bohatší. Tento článek píšu kompletně na Lumii ve Windows Phone 8.1, abych ukázal, že to jde docela pohodově. U malých zařízení je důležitá softwarová klávesnice, ve WP 8.1 je velmi povedená.

Struktura Evernote je logická. Jako výchozí volíte Zápisník (Notebook), do kterého vkládáte Poznámky v podobě vzájemně nezávislých textů. Ty lze řadit i chronologicky v jednom přístupovém prostředí. Ke každé poznámce můžete přidat Štítek, takže máte další možnost filtrace. Připojení obrázků není nic výjimečného, stejně jako tvorba seznamů. Za zmínku ale rozhodně stojí Chat, který je součástí prostředí. Zprávu můžete poslat na mail komukoli, ten si samozřejmě musí pro případnou spolupráci zprovoznit Evernote také.

Aplikace je opravdu skvělá. Jednak multiplatformní včetně desktopu (přes prohlížeč nebo jako samostatná aplikace), a dále ve všech běžných mobilních systémech. Sice vás láká na placenou verzi Premium, ale i zdarma nabízí slušný komfort a dostatečný prostor. Asi jedinou plnohodnotnou konkurencí je již zmíněný OneNote, zde jde spíše o osobní preference.

21-04-2015

Na Timovi
Ve světě