it´s too late to be late again

Články



Hlavolamikon


Autor: Radek Pelánek
Vydal: Computer Press, 2014

Hlavolamikon Královská disciplína matematika dostává v podobě této knihy velký dárek. Dokonce bych řekl, že se jedná o netradiční, ale obsahově velmi bohatou učebnici, na kterou při výuce spíše nenarazíte. Ve skutečnosti nejde o učení, publikace plná skvělých úloh nabízí hlavně možnost si hrát. Nevím, kdy jsem měl v rukou něco podobně cíleného, možná Programátorskou cvičebnici od téhož autora.

Jako dítě školou povinné jsem kdysi dávno dostal knížku Zábavná matematika (1978) plnou nádherných rébusů z geometrie, algebry i aritmetiky. Možná i ona se podepsala na mé další profilaci a mám ji dodnes. Hlavolamikon je po dlouhé době opět kniha se stejným tahem na přemýšlení, navíc mi připadá didakticky zajímavě uchopitelná.

Začněte v bludištích, přes přesuny a logické úlohy pokračujte ke geometrickým hlavolamům a dále k šifrám a jazykovým úlohám. Mnoho z nich je námětových, což znamená, že si můžete vymyslet i podobné vlastní. Například posloupnosti již samy o sobě jsou nekonečným zdrojem a rekurentní přístup může být hodně inspirativní. Pokud máte rádi kombinatorické postupy nebo úlohy, které vás dostatečně potrápí a jejichž řešení si snadno nevyguglíte, budete se opravdu bavit.

Úlohy mají v knize uvedena i řešení, ale z pohledu učitele matematiky vítám úvodní kapitoly, které zasahují do teorie her, vysvětlují, jak pracovat s obtížností a ukazují různé typy úloh. Po celou dobu vám bude stačit tužka a papír, nicméně některá témata mohou nadchnout i programátory. Jde přece o hru, že? (1-3-2-4-6-?-114-2260-?).
>>>>>

06-07-2015

Na Timovi
Ve světě